ÄR GRATIS ALLTID GODAST? OM ATT FÅ GÅVOR SOM BLOGGARE

natura siberica

→ Jag tycker att det är lite spännande hur inlägget handlar om att konsumera mindre samtidigt som du går ut med att det i princip är sponsrat med gåvor. Alltså bara för att du inte behöver betala med egna pengar så skippas ju inte produktionsledet. Istället blir det ju nästan bara sämre eftersom du inte ens sätter pengar i rörelse. Skriv gärna mer hur du tänker kring det här och allt du får som bloggare.

 

Jag förstår att det är en sak det är lätt att börja fundera kring så jag tänkte gå in lite närmre på det här idag. Som jag skrev i det länkade inlägget så är jag en människa med många materialistiska begär. Att jag väljer att försöka konsumera mindre (även när det gäller begagnat-prylar) grundar sig i en rad olika saker. Dels vill jag försöka se till att produktionen sker under vettiga former och under bra villkor för de som jobbar med den. Jag vill även värna om djur och natur samtidigt som jag vill minska hetsen som finns om att en alltid måste köpa det senaste. Framför allt vill jag själv bli bättre på att på riktigt känna att jag inte behöver allt jag tror.

 

Därför tackar jag faktiskt nej till det mesta jag erbjuds att få hemskickat. Jag har ingen storstor blogg men får ändå flera mail i veckan från företag som vill få ut olika produkter och varor. Så fort de har ett krav på prestation bakom tackar jag blankt nej då jag inte arbetar i utbyte mot produkter. Anledningen till det är främst för att jag värdesätter mitt arbete och vill höja statusen bland bloggare så att vi alla kan mötas i en enad och proffsig bransch istället för att bli utnyttjade. Sen betalar inte en produkt min hyra och när en dessutom måste skatta på allt det här jag nyss nämnt går jag ju bara back på att göra reklam för ett företag på det viset.

 

Är det däremot för någon slags recension (oftast böcker i mitt fall), test eller en gåva överväger jag det på ett annat sätt. Av alla mail är kanske 20% sånt jag aldrig skulle tacka ja till, 70% bra grejer men som är onödiga för mig och 10% (om ens det) grejer som i slutändan landar hos mig. Eller ja, ibland ligger det helt oväntade avier i brevlådan också så allt kan jag faktiskt inte styra över.

 

 

morgonrutiner

 

Min första tanke är alltid att gratis är gott och så länge det inte rör sig om e-cigaretter och liknande så är jag alltid sugen på att tacka ja. Sen funderar jag ett varv till och känner efter om det känns bra i magen. Vill jag verkligen, verkligen ha det här? Behöver jag det här? Kan mina läsare få ut något av det här? Är svaret på någon av de här frågorna ja tar jag tacksamt emot gåvan som jag blivit erbjuden.

 

Om ni undrar hur ni kan få ut något av saker jag får så kan det till exempel handla om att jag recenserar en bok som jag kan tipsa vidare om. Eller en hushållsapparat som gör att jag kan ta fram goda recept som ni kan testa. Min blender är ett bra exempel på det.

 

noa_relaxation

 

Återigen så är jag bara människa och en rätt lättflörtad sådan så jag inbillar mig inte att jag sitter här med stark karaktär och uträttar något hjältedåd. Utan jag vet att jag är lyckligt lottad som ens kan få grejer hemskickade såhär. Jag ska ärligt erkänna att det i viss mån triggar mig till att vilja äga mer och mer. Men som sagt; jag försöker vara restriktiv med vad jag tackar ja till och av den anledningen visar jag därefter gärna upp produkterna i bloggen. För att jag är genuint tacksam och kan stå bakom prylen i fråga.

På samma sätt kan det hända att jag tackar nej till ett bud med godis (trots att jag älskar sötsaker) och dagen efter går och köper en stor påse helt själv för att tja, jag kan. För att beslutet i att äga, konsumera och nyttja i slutändan ändå måste ligga hos mig. Det behöver vara ett medvetet val liksom.

 

En sak som jag tackade ja till i våras var de här (första bilden i inlägget) produkterna från Natura Siberica. Har tänkt skriva om ansiktskrämen typ varje dag sen dess pga älskade den men sen fick jag barn och blev glömsk och så vips var den slut. Typiskt bra grej att tacka ja till alltså eftersom jag nu har hittat en dagkräm jag kommer fortsätta köpa. Helt frivilligt dessutom! *emoji som sätter ihop tumme och pekfinger*

 

 

Gratis är ibland bara gott en stund, jag vill att det ska kännas bra i magen länge.

 

13 kommentarer Lägg till din
 1. Att konsumera är ju inte bara köpa/få massa grejer. Eller, det beror på vad man menar med det ordet. För mig innebär konsumera slit och slät, köpa trend idag och slänga trend imorgon, typ. Jag försöker fokusera på ägande (som något positivt, en investering), dels att jag äger mina grejer, inte dom mig. Men framförallt…ett förvaltande, en relation. Jag sköter om mina grejer, underhåller, smörjer in, byter ut delar, lagar osv. ”Konsumtion” hyr en plats i mina garderob eller vardagsrum ett tag innan det flyttar ut, ”Ägande” köper några aktier i sofia ab och stannar. Att konsumera mindre behöver inte betyda totalt köpstopp forever, det handlar mer om en annan syn på värdet av saker, mängd, och vilken/hur mycket plats de ska få ta i våra liv.

 2. Bra att du förklarar! Jättebra skrivet också. Många tror att själva målet med att vara professionell bloggare är att få en massa saker hemskickade gratis. För dem (som inte vet hur mycket jobb det är) låter det ju som en dröm att få en massa gratis grejer mot att man ”skriver lite på en blogg” (eller vad de nu tror vi gör om dagarna). 😉

  Tycker Elsa Billgren och Sandra Beijer hittat en rätt bra ”mellanväg” också där de kanske tackar för ett fint bud invävt i ett vardagsinlägg på bloggen för att visa företagen att de uppskattar det, utan att de nödvändigtvis lägger ned massa ”gratis jobb” på att göra reklam för ett företag utan att få betalt.

 3. Detta är ett intressant område ur fler aspekter, tycker jag som bloggare och bloggläsare och även annars.

  Jag strävar ju själv efter ett enklare liv med mindre konsumtion- men jag kommer ju fortfarande att vilja ha det trivsamt runt mig och trivas i de kläder jag har på mig. Men ju mindre lockelser jag utsätter mig för, desto mindre behov av att konsumera. Dock finns det ju en uppenbar risk i dessa eko-reko tider att man fortsätter handla mycket- för det ”är ju bättre nu när jag handlar ekologiskt, fairtrade etc”. Men… onödig konsumtion är ju fortfarande onödig konsumtion… När man verkligen behöver nåt är det ju dock bra att handla sånt som är producerat under ok förhållanden.

  Sedan funderar jag även en hel del på detta med att vara bloggare som gör reklam för saker. Vilket jag ju själv ibland gör och gjort. Förstås bara om saker jag kan stå för- och som många andra säger jag att jag hade kunnat säga samma sak fast jag inte fått betalt för det… fast… frågan är ju om jag HADE sagt det då…?

 4. Bra skrivet! Dessutom tycker jag att du ofta förklarar så bra om ditt tänk kring detta med konsumtion etc. Du försöker inte framställa dig själv som någon perfekt människa som gör allt rätt – ändå får du sådana kommentarer där någon ställer dig mot väggen emellanåt. Så onödigt kan jag tycka. Diskussion är bra, men ibland känns det som om folk vill hetsa fram den. Du är grym och jag gillar din blogg och dina tankar!

 5. Så himla bra inlägg Sandra, och det är viktigt att vi pratar om det här och är öppna och transparenta med det. En del i att bli en bättre konsument är ju inte bara att konsumera mindre, utan också att det man väljer att köpa är Riktigt bra, hållbart framtagna grejer eller saker som kommer vara med en livet ut. Är man ny på det här och tidigare mest har köpt skit (som jag har) så behöver man testa sig fram så är det något man genuint är intresserad av som man ska få hemskickat är det ju ett bra sätt att göra just detta – testa. Kanske blir det, som för dig med cremen, något man börjar använda och genuint kan tipsa sina läsare om och stå för.

  För övrigt mycket osäker på om min kommentar nedan hamnade som svar under Sofias nu när jag tryckte på svara där?

 6. Vad bra och vettigt du förklarar dina tankar kring det. Jag förstår verkligen att det är svårt att balansera det, klart att det är roligt att få saker som kanske ofta ligger inom ens intresseområde. Precis som du skriver tror jag att det är bra för en själv att fundera igenom och ha sin strategi klar för sig. Liksom ha ett frågebatteri som det ska igenom, som du beskriver. För att inte urvattna både sig själv, bloggen och värdet av saker och ting.

 7. I realise no one is perfect, and all we can do to is to try and live up to our ideals the best we can,
  but i really miss that you don’t seem to reflect at all over how privileged you are? That not everyone can pick and choose a life in simple luxary as you? And I mean, honestly – when you get free stuff sent and choose to keep it, then it’s still stuff, even if you didn’t pay? I think you place yourself on a moral throne with your latest posts and don’t realise that it is a very privileged position.

  1. What? EVRYTHING you just wrote is reflections that I brought up in my post. This is excactly the opposite of what I want with my latest posts. I’m trying to talk about these things saying that I know that I am privileged and that I choose to do what’s right for me (in my heart) instead of saying yes to it all. I know that I am privileged because I do what I love and am trying to do something good with it. To be honest I don’t even understand what you mean by simple luxary? My life is not led in luxary in any way and I TRY to live simple but (as I’ve written about a thousand times) I am just a human being with desires like all the rest and sometimes I dont live up to the standards that I’ve set for myself. I buy things without thinking about the consequences and I know that I’m not perfect in any way.

   Gosh, this comment made me feel so sad because it feels like you misunderstood me completely.

 8. Grymt bra inlägg. Jag tror många läsare bara antar att bloggare får tusentals prylar och att allt är senaste nya snygga drömsaker. Kommer ihåg ett inlägg Emma ”Att vara någons fru” skrev, där hon blivit ombedd att skriva ett inlägg om hemorrojder… allt är inte gott bara för att det är gratis 😉 Personligen skulle jag avsky att få saker hemskickade som jag inte behövde. jag är väldigt mycket kontrollfreak när det kommer till mitt hem!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *