3 FRÅGOR OM ELTONS HÖSTKLÄDER, UNDVIKA KONFLIKTER OCH OM VÅR KATT

Kan du inte snälla göra ett inlägg om Eltons garderob också? Tycker det är svårt att få ihop lekvänliga och fina kläder till ett bra pris och samtidigt undvika fast fashion när ungarna växer ur storlekarna hela tiden.

Jovisst kan jag göra det! Till en början kan jag berätta att Elton definitivt är personen med flest kläder i vår familj. Det blir nämligen minst ett byte nästan varje dag oavsett vad vi hittar på så det behövs liksom rätt många olika plagg för att slippa tvätta konstant.

 

Några favoriter ur t-shirtslådan inför hösten 2018

Sen har jag valt att dela upp hans garderob i två delar där den ena rymmer plagg som passar förskolan och den andra har lite finare plagg. Byxorna är oftast desamma vad han än ska göra men när det kommer till tröjor är förskoleplaggen oftast mörkblå eller fulla med mönster som döljer eventuella fläckar. Tycker att det är så tråkigt att få hem ett barn med fläckar som inte går bort på plagg en själv älskar. Därför är den lösningen rätt smart!

 

Det kaaan finnas ett visst färgschema i den här barngarderoben ;)

Hans basgarderob har vi hittills ärvt och köpt på klädbytardagar här i Karlsborg men med de senaste storlekarna har det faktiskt varit rätt svårt. Nu för tiden har han ju sina plagg tills det går hål på knäna eller tills olösliga fläckar uppstår och jag antar att det är så i andra familjer också. Därför finns det helt enkelt inte lika många plagg att fynda begagnat längre. Men vanliga basic t-shirts, leggings (klär honom nästan bara i leggings och hängselbyxor) och ytterkläder brukar jag alltid lyckas hitta!

 

Leggings och hängslebyxor är det jag helst klär Elton i

Nä men sen lägger jag till lite plagg allt eftersom säsongen fortskrider för att känna efter hur stort behovet är och hur fort han växer. Eftersom jag vet vilka inköp som väntar brukar jag kunna slå till när affärer har rabatter och liknande för att komma lite billigare undan. Mini Rodini-tishan fick jag 100 kronor rabatt på genom min gravidapp och veckan efter slog jag till på sex plagg från Lindex när de hade Välj 3 betala för 2.

 

Har verkligen fastnat för de långärmade tröjorna hos Lindex, så gulliga motiv!

Förutom begagnade plagg så handlar jag nog mest från H&M, Lindex och ibland även Zara till honom vilket ju såklart är beklagligt på många sätt. Jag vet inte alls hur stor skillnad det är när en köper kedjornas vanliga kläder mot deras concious och sustainability-kollektioner men jag handlar helst från dem när jag väl shoppar. Usch vill inte komma med undanflykter men alltså jag har verkligen så kass föräldrapenning vilket många gånger får styra inköpen. För transparensen kan jag berätta att om jag tar ut full ersättning under månadens alla dagar får jag efter skatt en summa på 8500 kronor vilket vi bevisligen klarar oss på men som inte ger mig jättemycket över. Min del av hyran ligger liksom på 4000 vilket kanske ger er en liten fingervisning av hur det kan vara efter att övriga räkningar (försäkringarna, telefon, csn osv) är betalda. Men det ska även sägas att det faktiskt är rätt många urvuxna plagg som läggs åt sidan åt lillebror vilket gör att ”synden” förhoppningsvis endast upprepas en gång och som sagt blandas upp med begagnade plagg så ofta det går.

Obs också på att jag mest la till det här sista stycket eftersom frågeställaren uttryckligen ville ha svar på hur en undviker fast fashion, jag tycker det är upp till var och en att göra så gott de förmår på de sätten de själva kan. Så ingen blaiming!

 

 

Förra veckan promenerade jag vid sjön och mötte där grannkatten ovan. Fick såna flashbacks till att vara ute på promenad med Leeloo och Gösta :'(

✒ Är jag galen eller visade inte du på instagram i somras att ni skffat katt igen? VISA!!!!!!!!

Jo, i somras fick en vuxen liten tjejhona flytta hem till oss och även om hon var lite skygg i början så gick det rätt smidigt. Efter ett tag började vi släppa ut henne (hon var en utekatt sen innan) och hon kom tillbaka in flera gånger varje dag i en vecka tills hon plötsligt var borta. Då hade begravningsentrepenören här bredvid hittat henne i en buske där hon krupit in och dött. Det var han som tog hand om kroppen och han tyckte inte något pekade på att hon blivit påkörd (kan ju dock ha varit en lätt touch med allvarliga invärtes skador så en vet aldrig), ätit råttgift eller liknande så kanske var hon helt enkelt sjuk? Sorglig historia och eftersom Elton fortfarande pratar om henne har han fått en gosekatt som han döpt till samma namn och som han bär med sig under dagarna vilket känns fint.

 

 

Sliter mitt hår dagligdags och så skriver du att ni inte har så många konflikter just nu. hur går det ihop med en tvååring? Vad är hemligheten?

Hehe jaaa du, visst är det härligt med alla olika faser ett barn går igenom för att utvecklas och bli sin egen individ ;) Nu utgår jag alltså bara ifrån mig själv men när det kommer till min och Eltons vardag har jag insett att det  nästan alltid är jag som påverkar hur dagen ska utvecklas. Det är långt ifrån alla dagar jag vaknar med ett perfekt humör och ork i tusenfalt men under dagar när jag har mycket tålamod och en rimlig gnutta energi brukar det faktiskt flyta på väldigt bra.

Jag skulle inte säga att han får bestämma allt, för tro mig jag bromsar mååånga tokiga infall och idéer från honom dagligen. Men jag har valt att försöka vara öppen för hans påhitt och hänga på så ofta det går istället för att säga nej, stop eller sluta. Min svärmor har lärt mig en taktik med olika korgar (kanske hette det a,b,c-korgar?) som jag inte kommer ihåg ordagrant men som jag i alla fall tolkade var typ såhär: i ena korgen läggs allt jag som förälder bara instinktivt vill säga nej till men som egentligen inte spelar någon roll, i den andra läggs sånt som går att förhandla, avleda och förklara kring (jag brukar ofta köra ”vet du vad, vi kan göra på det här  sättet istället” och då blir det sällan protester) och i den sista korgen läggs sånt en ALDRIG tummar på och som är en fight värd att ta (tex att ha på sig bilbälte eller cykelhjälm).

 

Är jag inte på mitt bästa humör vill jag lägga nästan varenda liten grej i den sista korgen men det blir verkligen så tråkiga dagar av det eftersom det omöjligt kan vara värt att ta prick varenda fight. Istället gör jag mitt yttersta för att försöka få så mycket som möjligt i de två första korgarna istället. Förra veckan ville Elton till exempel bada sin gosedjurskatt i sjön och först sa jag att det inte var en så bra idé och att hon ju skulle bli väldigt blöt av det. Men han insisterade och då frågade jag mig själv hur farligt det egentligen är att låta honom testa och eftersom jag inte kunde komma på något rimligt svar så lät jag honom göra det. Han frågade ju innan och vi kunde prata om situationen innan den uppstod vilket gjorde att han var medveten om konsekvenserna. Hon blev ju blöt och tog två dagar på sig att torka vilket gjorde att han inte kunde sova med henne på förskolan dagen efter, något han accepterade. Nu frågar han ofta om hon är torr och säger att han inte vill tvätta henne fler gånger. Känns i efterhand därför som ett mycket rimligt beslut av mig ;)

En annan sak jag märkt är att mycket blir motigt under dagar när jag försöker multitaska och göra annat under tiden som jag är med Elton. Jag förstår att det inte funkar att vara fullständigt närvarande jämt men skillnaden blir verkligen stor de dagar jag ger mig in i leken och ser världen lite mer med hans ögon. Ytterligare ett bra tips är att göra många små utflykter utomhus (vi går sällan långt bort men det finns ju alltid något att upptäcka bara utanför dörren) eftersom det dels blir en ny miljö men också för att det är fint att dela nya upplevelser med sitt barn.

Som sagt, jag låter inte honom bestämma allt men jag försöker vara lyhörd för det han själv föreslår och frågar mig själv varför jag instinktivt vill säga nej till så mycket. Så fort den spärren släpper i mitt huvud har vi riktigt roligt ihop vilket alltså resulterar i rätt få konflikter.

 

 

14 kommentarer Lägg till din
 1. Det där tipset med korgarna tror jag man kan applicera på ett förhållande också faktiskt ;) Är det en fight värd att ta eller kan jag låta det passera utan att ens lägga en dum kommentar?
  Så, tack för bra tips!!

  1. Ja, det är verkligen ett användbart tips i flera situationer där en instinktivt reagerar kraftigt kring sånt som kanske egentligen inte spelar så stor roll!

 2. Det om korgarna går att läsa om i boken Växa – inte lyda! Är en mycket bra och intressant bok om barn och föräldraskap, så ett tips till någon som blev nyfiken på det med korgarna.

 3. Förstår att det här blir privat och det här är inte menat som en fråga, men mer ett obs för din skull.
  När du skriver att ”din del av hyran” är 4000 kronor och att det inte blir så mycket över blir jag fundersam. Som jag förstår det har du tagit den största delen av föräldraledigheten med Elton? Och att din man jobbar och därmed borde ha ut mer pengar än dig? Har förståelse för att olika par gör på olika sätt med ekonomin, men känns som en så klassisk kvinnofälla att kvinnan är hemma med barn och lever snålt på föräldrapenning/deltidslön medan mannen lever gott på sin (heltids)lön.

  1. Det du skriver stämmer såklart men jag betalar noll kronor för mat och Viktor tar hela den kostnaden istället. Han är ju kadett nu (alltså läser fortfarande till officer) så hans ersättning därifrån är också riktigt kass. Vi har sällan några kronor att lägga undan när månaden är slut så i slutändan spelar det inte så stor roll. Hans pengar går åt och mina pengar går åt. Sorgligt när en tänker på det på det sättet men inget som påverkar mig så mycket annars :)

   1. Låter som att vi har ungefär samma ekonomiska situation i vår familj (här har jag csn och min kille föräldrapenning, yay). Tänker ändå att det är så mycket bättre (att ingen av parterna har pengar haha) jämfört med skräckexempel jag hört om där killen typ köper en ny båt och tjejen knappt/inte har pengar så det går runt varje månad.
    Skickar pepp inför bebis och syskon! :) <3

 4. Du är så bra. Blir ofta varm och glad när jag läser dina inlägg. Lite avis på allt positivt du skriver om Elton, har själv en ganska motig kille på snart fyra. Tålamodet tryter ofta hos mig vilket ju inte blir så bra…. Sen avis för kommande bäbis. Kämpar som galet för att det ska bli syskon men inget händer. Stor sorg och förtvivlan. Men jag glädjs i alla fall åt det stora som väntar er och ser fram emot att få höra hur det kommer gå. Stor kram och lycka till 🍀

  1. Men åh wow, vilken otroligt fin kommentar. Tack! Heaven knows att det inte bara är lekande lätt med mitt barn heller många av gångerna så jag kan definitivt förstå en del av prövningarna du går igenom med din son. Däremot blev jag ledsen över att höra om sorgen att inte få det barn en drömmer om och längtar efter. Önskar er all lycka och håller tummarna för att det snart är din tur att ha en sprattlande galning i magen! Kram

 5. Ditt nära föräldraskap är en sån jäkla inspiration för typ allt i livet. Det inspirerar mig i mitt föräldraskap till mitt inre lilla barn som verkligen behöver den närvaron. <3 Jag blev så tagen av det när jag var hos er, hur påtagligt närvarande du var med Elton och på ett så naturligt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *