10 FRÅGOR OM ATT VARA VEGAN

10 frågor om att vara vegan

Jag har fått lite frågor angående hur vi äter så jag valde att klumpa ihop dem i det här inlägget. Här kommer alltså mina svar på 10 frågor om att vara vegan.

 

✒️ Att kunna äta veganskt är en klassfråga. punkt. 

Är det verkligen det? Jag vet inte vad som är rimligt att lägga på mat på en vecka men vi kör på en matbudget som gäller sön – sön (alltså typ en vecka) och den är på 1000 kronor. Vi är två vuxna (varav en har ett fysiskt krävande arbete) och ett litet barn och vi är alltid mätta. Visst det kräver lite planering att ha en veckomatsedel och att hålla budgeten men så är det ju alltid, oberoende av hur en äter. Vi skulle kunna dra ner kostnaderna mer om vi hade köpt torkade bönor osv men det här funkar för oss och vi håller budgeten i princip varje vecka. Sen äter vi visserligen aldrig ute men DET är väl en klassfråga om något? Så, fattar vad du menar men jag tror verkligen på att en kan käka riktigt bra mat för lite pengar utan att det blir tråkigt.

 

✒️ Jag har också hakat på trenden en gång i tiden men sen förstod jag att sojaproduktionen förstör nästan lika mycket och att all mat är industriprocessad. Då äter jag hellre rena varor istället faktiskt. Kommer du inte ångra dig att du bidragit till skövlingen av skog?

Som jag uppfattat det så är inte veganism det största skälet till att sojaproduktionen har ökat utan att det främst används till djurfoder. Nu är ju min son allergisk mot soja så jag äter inte det överhuvudtaget och kan därför inte riktigt ta åt mig av just den här kritiken. Men ifall en går och funderar över den här sortens frågor tycker jag att WWF har bra information att läsa på kring.

 

 

✒️ Du borde nog äta ägg också i alla fall. Tveksamt om du får i dig tillräckligt med protein när du ammar samtidigt, det tar jättemycket energi att amma ett så stort barn.

En del hävdar att en absolut inte behöver hetsa så mycket kring att få i sig protein som vissa gör. Jag lever dock med en person som har ett fysiskt krävande jobb och som faktiskt måste äta mycket protein för att orka. Därför ser vi till att äta bönor och linser osv varje dag och det räcker fint för att täcka hela behovet. Jag har ärligt talat aldrig ätit en så balanserad kost (näringsmässigt sett) som jag gör i dagsläget. Jag är alltid stabilt mätt över dagen och känner mig både pigg och frisk i kroppen. Eftersom vi verkar ha fått en liten allergiker i familjen känns det dessutom skönt om samtliga medlemmar äter samma kost.

 

✒️ Hur har omgivningen reagerat på att ni äter veganskt?

Bra tycker jag. Klart att det blir lite svårare att ha oss på middag nu, speciellt när jag helst inte äter gluten (men kan ändå tumma på det pga drabbar ju bara mig) men definitivt inte äter soja. Men vanligaste frågan är ”ska ni vara det för alltid nu” och då svarar vi alltid: vet ej. Jag är ingen person som bestämmer mig för en grej och sen strikt behöver hålla på den linjen forever and ever. Det är skönt att kunna ändra sig om en vill!

 

havregrynschai

 

✒️ Känner du någon skillnad i kroppen av att äta såhär?

Ja! Jag upplever en bättre mättnadskänsla nuförtiden utan att någonsin få en sån där jobbig matkoma. Tidigare har jag alltid gått och småätit mellan måltiderna men nu är jag som sagt mätt på ett annat sätt. Väldigt skönt!

 

✒️ Vad saknar du mest som vegan?

Det jag saknar allra, allra mest är faktiskt mat med riktigt tuggmotstånd. Äter en sojaprodukter finns det ju mängder med substitut som oumph osv men att alltid laga saker på bönor och linser ger en rätt mosig konsistens. Men jag hoppas ju kunna börja äta sojaprodukter snart så jag ska välja något annat.

Hm.. okej, måste bara nämna att jag saknar korv så in i bomben med! Varför är all vegkorv gjord på soja vavava?

Okej, det jag saknar mest av allt är faktiskt ost och då främst fetaost </3

 

 

✒️ Du skriver att ni äter veganskt så du menar med andra ord att ni är vegetarianer?

Det här är en diskussion jag faktiskt anser vara  både jobbig och löjlig. Jag upplever nämligen att vegetarian i dagligt tal betyder en person som inte äter slaktade djur men däremot produkter som kommer från djur. Jag vet att det heter lakto ovo vegetarian och att företag har blivit stämda för att de inte benämnt sina produkter på det sättet. Men om jag sitter på en restaurang och det står att de har vegetariska alternativ förutsätter jag att de innehåller antingen mjölk, smör eller ost. Jag tänker inte att det betyder veganskt. Och jag tror att gemene man har samma uppfattning. Så, jag förstår vad du menar och du har helt rätt men jag kommer fortsätta säga att vi äter veganskt. Däremot är jag inte bekväm med att säga att vi är veganer eftersom vi inte anammat den livsstilen fullt ut pga vi känner att det tar lång tid att ändra sina vanor. I dagsläget missar jag säkert något E-nummer ibland och så får det vara i början tänker jag. Men vi gör så gott vi kan!

 

✒️ I dina bakrecept finns ofta vegetabiliskt margarin med. Var hittar du sånt utan palmolja? I mina ögon är det inte veganskt eftersom det har sån påverkan på djur och miljö.

Jag följer även här wwf’s riktlinjer och väljer därför produkter med certifierad och spårbar palmolja, vilket Flora (som jag använder) uppger att de har. Nya rön säger ju att det är lika hemskt att äta avokado så i så fall är inte det heller veganskt. Om en nu ska tänka på det sättet.

 

 

grötpannkakor

 

✒️ Funderar lite hur ni gör med Eltons mat. Vi äter huvudsakligen veganskt hemma, jag själv har varit vegetarian i över 10 år. Nu får vår 6 månaders äntligen börja äta annat än bröst och vi har börjat med grönsaker. Snart är det dags att ta med kött och det känns bara så fel! Jag kan ju inte ens tillreda något med kött i. Hur gör ni som äter veganskt?

Vi ammar fortfarande mest och då äter jag tillskott så att jag verkligen ger honom allt han behöver. Men ser vi till att han äter minst en måltid bestående av gröt som är berikad (han äter ju inte en hel portion men vi erbjuder i alla fall det vid minst ett mål om dagen) och utöver det ger vi honom massvis med frukt och grönt (pga det älskar han) och samma mat som vi äter minus salt och annat de inte får äta. Häromdagen gjorde vi biffar på gröna linser och avokado samt potatis, broccoli och blomkålsmos och det fullkomligt älskade han.

Utöver det försöker jag tänka på att ha i olja eller lite smör (men det är svårare att hitta växtbaserat smör utan salt tycker jag) i maten ibland. Han får ju D-droppar som vanligt men jag tror även att vi ska köpa hem b12-spray att ge en gång i veckan framöver. Vi har haft möte med en dietist på vår vårdcentral som sa att vi hade bra koll på maten samt att vi kunde komma dit med en meny ifall vi var intresserade av att hon skulle räkna på vad han verkligen får i sig. Det kändes tryggt tyckte jag. Jag är även med i gruppen vegoparents på Facebook för att kunna rådfråga om jag undrar över något.

Vi tänker inte introducera animalier i dagsläget men får acceptera att det eventuellt kommer bli annorlunda när Elton väl börjar på förskola då jag inte tror att en vegansk kost erbjuds här.

 

✒️ Kan du inte dela med dig av vad ni äter på en vecka? 

Jag kan absolut försöka dela med mig av lite fler receptsammanställningar och matsedlar framöver. Däremot så brukar vi göra det lätt för oss och laga dubbla portioner av varje rätt så att vi kan äta den dagen efter också. Att bara behöva laga mat varannan dag (eller ännu mer sällan) är så himla, himla skönt. Men jo, ska bli bättre på vanliga middagsrecept!

 

 

Har du fler frågor om det här? Ställ dem i kommentarsfältet nedan så återkommer jag med svar :) Ha en fin söndag nu!

 

 

Spara

50 kommentarer Lägg till din
 1. Åh intressant inlägg! Har börjat äta veganskt sedan några veckor tillbaka bara, så blir superglad om du delar med dig av en massa goda recept! Men en fråga utöver dessa; Var det en självklarhet för Viktor att äta veganskt? Min sambo är väldigt anti och vill inte äta en enda måltid vegetarisk. Min ändring av kost har lett till bråk vilket jag nog hade väntat mig, men han vill inte heller lyssna till mina orsaker, eller prata om saken över huvud taget. Har du eller någon annan tips, är det bara att vänta ut tills han accepterar eller finns det råd som kan hjälpa?

  1. Vad roligt :) Jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt kom lite som en chock att han ville bli vegan. Jag har mest ätit vegetariskt tidigare och när det visade sig att Elton var allergisk mot mjölk började jag utesluta den typen av produkter men åt fortfarande ägg, honung osv. Sen var Viktor borta med jobbet en vecka och såg massa dokumentärer (earthlings och djurfabriken) och skickade ett sms där det stod ”jag tror jag vill bli vegan” och eftersom det kändes helt naturligt för mig blev vi det. Chocken var för att han tidigare varit personen som beställt kebabpizza med köttfärs och skinka på liksom. Så jag har tyvärr inga egentliga råd att ge om hur en tacklar andras åsikter och känslor kring kosten. Kanske det finns någon annan läsare som har något mer vettigt att komma med? :)

 2. 1. Det finns en vegansk fetaost, Greek Style tror jag att den heter! Den är suuupergod och smakar som jag minns ”vanlig” fetaost
  2. Vilka dryga kommentarer? HUR kan en avgöra över internet om en annan person får i sig tillräckligt med protein? Och hur kan en ens ha mage att lägga sig i?..

  1. 1. Mm och jag är så sugen på att testa den osten men den innehåller soja :((( Typ alla gör det känns det som.
   Och 2. hehe jag vet.

  2. Jag håller med på båda punkterna! Den veganska fetaosten är supergod, det enda är att den till skillnad från kofeta blir mjuk när den blandas med varm mat men jag personligen tycket inte att det gör något.

   Och ja, det var verkligen vissa dryga frågor! Jag är själv vegan och inser genom dessa frågor att jag är väldigt lyckligt lottad som oftast slipper detta. Varför ska människor hacka på folk som gör ett ställningstagande av omtanke om omvärlden (och sig själv)?? Jag skulle verkligen vilja vända på frågorna och ba: ”Vad äter du själv som är så himla mkt bättre för miljö, djur, andra människor och dig själv?! Vad är det som är så otroligt jobbigt för dig med att Sandra och hennes familj väljer bort animalier??”

   Sandra, du är bäst! Haters gonna hate!

 3. Alltså, så himla bra av dig att ta upp de här frågorna när typ hälften av dom bara är snorkiga kommentarer om att de tycker du gör fel/äter fel. Får en sån himla klump i magen när folk är så dryga och tror att det kommer hjälpa att få folk att vilja äta veganskt? Är själv l-o-vegetarian sen 3,5 år tillbaka och äter mestadels veganskt, men blir så trötttttt på att folk ska hålla på och vara en bezzerwizzer hela tiden. Kramar till er, ni gör det bra!! <3

 4. Men kära nån, har aldrig förstått det här med allt eller inget, och att allt måste dras till sin yttersta spets, annars får man inte lov att tex kalla sig vegan, eller vad det nu kan vara eftersom nån liten grej är mindre bra som man gör. En gör väl så gott en kan! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!
  Stor eloge till dig som ens orkar svara på tråkiga/nedlåtande kommentarer!

 5. Håller med de andra här, synd att du får så tråkiga kommentarer och att mat ska vara så känsligt. Tror alla dessa uppfostrare inte riktigt fattar att de gör det svårare för folk att börja käka mer grönt. Som att man ska behöva kunna allt om vart maten kommer ifrån och vad som är rätt och inte enligt de nyaste rönen för att få kalla sig vegetarian/vegan/whatever. Bra svar av dig dock! Blir inspirerad av dina recept och bilder.

 6. 1. Guuuuud alla dessa frågor.
  2. Enligt vad jag har hört från BVC + barnläkare (och Agnes Wold har också skrivit om det) är det här med salt överdrivet. Man bör inte salta maten såklart men saltat smör, potatis kokt i saltat vatten osv är inte farligt.
  3. Vi har inga planer på att ge E kött (han är ett) och folk blir så provocerade och vill typ att man ska planera hela livet? ”Men när han går på förskolan/på kalas/på högstadiet då?” Orkar ej…

 7. men HERRE gudars vad mycket pekpinnar! seriööööst. fan ignorera detta om du kan, du är helt jävla fantastisk för att du äter som du gör. hoppas dessa kommentarer inte sliter allt för mycket. kram bästa.

 8. Jobbigt att läsa detta inlägg med alla konstiga kommenterar.. jisses folk.
  Men jag undrar Vad Äter Du?? Snälla Tipsa!
  Jag är allergisk mot soja mjölk ägg vete och sen jag blev det så började jag äta mer kött men trivs inte med det men jag vet bara några få rätter jag kan laga utan detta som är veganska.
  Så recept tas tacksamt emot!
  Kram

  1. Ja, visst är det svårt! Men jag använder ordet gluten lite dåligt för jag kan faktiskt äta havregryn och produkter baserade på havre (är ju inte alla som kan det) så jag har det ändå hyffsat lätt. Igår gjorde vi en One pot pasta med lök, vitlök, körsbärstomater, soltorkade tomater, champinjoner, sockerärtor, gröna ärtor, kikärtor, iMat grädde, grönsaksbuljong, red curry paste, massa örtkryddor och spaghetti. Supergott!

 9. Heja er (och bra respons på tråk-kommentarerna) Man har rätt att äta, leva och skita utefter ens egna önskningar och förutsättningar. Utan att någon ska pekpinna. Du och familjen gör det jättebra! Power back!

 10. Jag tycker att det är så otroligt tråkigt att människor (nu förutsätter jag iochförsig att du skrivit av kommentarerna/frågorna ordagrant) kommer och ska mästra och säga åt en annan vuxen människa vad hen kan och inte kan göra. Så jäkla tråkigt!
  Själv tycker jag det är spännande att få följa någon som har valt en annan livsstil än mig och ger mig inspiration i vad jag kan göra och tänka annorlunda. Skulle aldrig drömma om att komma och säga åt någon att de måste ändra sin livsstil. Förutsätter ju att du har koll på dig och din familj.
  Ser fram emot fler vardagsmatsrecept! :) Gör du en veckomeny kanske jag kan övertala sambon att testa den!

 11. Vilket roligt och intressant inlägg, så kul att höra om hur du/ni äter och tänker. Men säger som de andra, vad är det för kommentarer?? Jag fattar inte varför folk förutsätter att en inte får i sig tillräckligt med näring bara för att en äter vegetariskt/veganskt. Som att alla köttätare är så himla medvetna om näringsinnehåll? Tvärtom, de som har tänkt till kring sin kost tex genom att välja vegetariskt/veganskt har ju antagligen bättre koll än de som bara käkar på utan att tänka sig för. Jag äter vegetariskt och även jag får frågor om min bebis, som jag ammar, får i sig tillräckligt och om hon kommer klara sig utan kött framför, vilket vi inte tänker ge henne. Puh.

 12. Phoo jag hade inte orkat va så trevlig som dig 😉 orka folk och deras himla drygkommentarer! Känns som att folk som försöker göra något bra får mer skit än folk som inte bryr sig alls. Suck! Jag tycker ni är toppen!

 13. Både kring folks frågor om huruvida det är en klassfråga och myter som att man kanske inte får i sig tillräckligt med protein kan jag VERKLIGEN rekommendera att ni ser på Food Choices på Netflix. Den är så himla bra och jag har lärt mig så mycket om kost och hälsa, och hur det vi äter påverkar både oss och naturen. Och det finns oerhört mycket felaktig information och tankar om protein och sådana saker – se den! :D

 14. Shit vad onödigt med så många sura kommentarer? Har aldrig fattat varför folk blir så provocerade av att andra äter vegankost och måste komma med negativa ifrågasättande kommentarer, speciellt då det är ett faktum att vegansk är tusen gånger bättre för miljön och djuren. Bra svar i alla fall!

  Har också varit on-off vegan en tid och angående det där med fetaost (vilket jag också kan sakna så sjukt mycket) smakade på en liten bit här för någon vecka sen och ba jaha, var det det här jag cravat? det var liksom inte alls så amazing som jag mindes det. Min teori är att saknaden går över liksom :)

 15. men vad i hela… kan vissa ha mer mindervärdeskomplex eller?! sjukt dryga. fattar inte att du orkar. du har all befogenhet att bah ryta ”sköt er själva för fan” PUSS

 16. men vad i hela… kan folk ha mer mindervärdeskomplex eller?! sjukt dryga. fattar inte att du orkar. du har all befogenhet att bah ryta ”sköt er själva för fan” PUSS

 17. VIlka jävla ”know it all”s de där frågorna var. Hur orkar du med den attityden? Hujedamig… Heja dig som äter veganskt och heja ditt tålamod. Jag tycker också det är löjligt att vi veganer ska hålla på och pekpinna varandra. Varför inte försöka påverka köttätarna istället, för att ge dåligt sammis till någon som uppenbarligen är medveten och försöker. Nä sorry om jag kommenterar deppigt men jag är så trött på insider-neggande. Och hey vet du varför jag blev mer och mer vego i början?! För att det var billigt!! Att köpa kött fanns inte på kartan för mig när jag var 20 och levde på CSN i Stockholm.

 18. Åh vilka dumma och anklagande frågor du fått. Men jag blir glad av att du svarar så klokt<3 Stay strong, du/ni gör skillnad!

 19. Jag faller in i kören! Jag förstår inte grejen med att folk blir så sjukt provocerade av din kost? Och för att du måste stå till svars för typ alla miljöproblem någonsin? Bra svar i alla fall! Och bra jobbat med planering och matlagning utan soja! Jag är vegetarian och min värld skulle typ rämna utan det, och då äter jag ändå ost och ägg. Och det här med att veganism skulle va dyrt: bah! Det är ju köttet som är en klassfråga, då det är det som är dyrt (och dessutom uruselt för miljön). Kram och pepp till dig och din familj!

 20. Hej Sandra!
  Roligt att läsa hur du tänker om detta. Som du vet är jag kött, skinn och grönsaksproducent och lever mycket av det jag producerar. För mig är det viktigt att äta mat som är bra odlat, nära odlat, ger jobb och skatt i Sverige, och som inte flygs eller transporterats med mycket utsläpp. Om det är veganskt eller inte spelar ingen roll. Jag har full respekt för att någon väljer bort tex kött av flera skäl. Jag väljer ju oxå bort saker. Äter helst kött som jag själv fött upp och slaktat. Med respekt för livet.
  Det jag däremot har svårt för är pekpinnar. Flertalet veganer ( absolut inte alla ) dömmer oss bönder som mördare och allt möjligt hemskt. Vi blir så ledsna. Vi älskar våra djur och tror på det vi gör. På det kretslopp där idisslarna förvandlar örter till protein. Så låt oss göra det. De som tycker det är fel får tycka det, de väljer bort att stödja oss genom att inte äta kött. Det räcker. Då kan vi odla något annat åt er att äta om ni vill det😊 Läs gärna yogabondens inlägg om detta. Han har gått från att vara vegan till att odla sin egen mat. Fantastiskt bra tycker jag.
  Så heja dig som äter det du tror på utan pekpinnar!

  1. Det där med pekpinnar- jag tror att veganer oftare får pekpinnar mot sig och sina val än vad köttätare eller bönder får. I Sverige är det ändå norm att äta kött och det är väldigt få som ser svenska bönder som mördare (majoriteten av folket höjer väl ändå svenska bönder till skyarna jämfört med hur synen på veganer är?).

   1. Så är det säkert. Veganer får skit och bönder likaså. Ofta av varandra. Tyvärr. Jag tycker det är viktigt att vi kan prata om det utan att hoppa på varandra. Du kan läsa kommentaren från nästa mot mig så har du ett exempel på någon som är arg på mig och det sätt jag lever. Jag blir bara ledsen. Var är respekten hos människan för varandra och våra val hur vi lever? Hon hävdar sig veta ”hur jag ser på djur” bara av en liten text. Sorgligt. För mig är köttproducent ett fackuttryck. Inte ett bevis på hur jag är.

  2. Väldigt intressant att du föder upp kött – jag trodde att kött var djurs kroppar som de långt ifrån frivilligt har gett till oss människor? Din formulering säger rätt mkt om hur du ser på djur.

   Och nej, jag är faktiskt inte ute efter bråk. Jag tycker bara att det är väldigt konstigt att säga att en älskar någon som en föder upp för ekonomisk vinning. Jag älskar djuren jag bor med – därför skulle jag aldrig drömma om att döda dem för deras kroppar. Men det är jag det.

   1. Att respektera djur och varandra är viktigt. Vegan eller bonde eller vad som. Att producera mat är också viktigt. I vilken form är var och ens rätt att välja. Jag älskar alla mina djur även om du inte tror mig. När man lever i och nära naturen varje dag som bonde lär man säg snart att leva med döden. Och att ha respekt för den. Att kalla sig köttproducent är ett fackuttryck. Det säger inget om min syn på djur.

    1. När du säger att det är var och ens rätt att välja, så är det någons vilja som glöms bort. Någons vilja att leva. Dessutom tycker jag inte att det är en rätt någon borde ha, att göra vad vi vill med någon annan. Däremot så tycker jag att den största rätten av alla – det är rätten till sitt eget liv.
     Och du tycker säkert att jag kommer med pekpinnar nu, men jag skriver inte detta för att vara elak mot dig, utan för att jag alltid kommer att stå upp för dem som inte har möjlighet att göra det för sig själva.

    2. Det finns mycket jag kan säga om ditt svar till mig respektive ditt svar om mig till Elin. Jag nöjer mig med att påpeka att för några hundra år sedan ansåg vita människor att svarta människor inte var personer, utan tvärtom var varelser som inte omfattades av den mänskliga etiken. Då ansågs det vara ”var och ens rätt att välja” hur man valde att behandla svarta. Idag är det grisar, kor, får, kycklingar, höns m.fl. som vi anser vara något annat än personer man behöver ta hänsyn till. Personligen vill jag inte längre bidra till detta groteska torterande och dödande. Men tyvärr är det ju, precis som du säger, upp till var och en.

     1. Ja i detta tycker vi olika. Förutom att vi båda tycker att djuren förtjänar att ha det bra för det tycker vi båda. Tack för diskussionen. 🙂👩🏼‍🌾

 21. Du har så himla välformulerade och genomtänkta svar, alltid så himla spännande att läsa.
  När jag började äta vegetariskt märkte jag också att jag inte fick matkoma mer eller kände mig tung efter ett mål, bästa grejen.

 22. Spännande inlägg!
  Tycker det är trist att jämt och ständigt bli ”påhoppad” för sitt aktiva ställningstagande bara för att det bryter mot normen. Ofta påpekar folk (som inte är pålästa, utan bara rättar sig efter mängden) på mitt val att äta vegetariskt och att jag ger mitt lilla barn helt vegetarisk och mjölkfri kost. De vill liksom hitta fel! Varför alltid hoppa på de som faktiskt försöker göra rätt för sig själv (och för miljön)? För att själva stilla sitt dåliga samvete? Att de själva inte orkar ändra sin livsstil eller kosthållning?
  Sen är det ju bra att folk som vill veta mer frågar och att sådana som du svarar så klokt.

  Tyvärr funderar jag flera gånger i veckan på om min 9 månaders får i sig alla näringsämnen. På grund av BVC förespråkar kött och allmänheten tror att kött är det näringsrikaste som finns. Fast innerst inne vet jag att jag erbjuder en mer varierad kost än många andra. Svårt att lyssna till sin egen röst bland alla andras surrande ändå ibland..

 23. Hej Sandra! Vilket bra, vettigt och intressant inlägg! Jag har själv ätit veganskt i 9 år och dessförinnan åt jag vegetariskt i 6 år (jag valde bort kött när jag var 12 år) och jag blir så himla glad av att se hur en vegansk kosthållning blir mer och mer vanligt! Men som du märker så får man fortfarande försvara sitt val rätt ofta. Mitt bästa tips till dig är att ha tålamod! Det är enligt min erfarenhet det enda som hjälper mot ”dumma” frågor. Och orkar du inte ha tålamod hela tiden; be personerna i fråga kolla upp sin fakta innan så kan ni ha en diskussion som är givande för er båda efter det, 99 gånger av 100 så är undersökningar som leder fram till att kött på något sätt är att föredra faktiskt beställd av köttindustrin (exempelvis de undersökningar som visar att soja är dåligt för miljön). Sad but true… Tänkte också på det där du sa om konsistens, jag tror att det är en övningssak. Tex kan man göra tempeh på gula ärtor istället för sojabönor (eller till och med köpa i vissa asiatiska butiker) och blanda i hackad frön, mandel och nötter om du gör lins/bönbiffar. Heja dig och lycka till! Vill du ha vegantips så är det bara att höra av sig!

 24. Tycker det är så KNAS att du verkar få så himla mycket skit för hur du och ni väljer att äta? Både från köttätare/de som valt bort kött och andra animaliska livsmedel. WHAT UP HALLÅ?? Haha nä men blir irriterad å dina vägnar, och sen är du så himla klok och pedagogisk och förklarar hur du tänker (trots att jag inte tycker att du behöver göra det) så BRAVO. Tycker du är så jäkla inspirerande Sandra! <3

 25. Hejsan!

  Jag är ganska van vid att behöva försvara min veganism. Har sen ganska tidigt fått höra från olika håll att jag kommer dö eller ser anemisk ut. Mina järnvärden verkar inte spela någon roll, och inte heller det faktum att jag under i alla fall delar av mitt veganska liv varit betydligt mycket mer vältränad än de som kommit med påståendena.

  Hur som helst, det bästa sättet att förklara är att helt enkelt använda fakta.

  Livsmedelsverket brukar sällan tala om hur många gram protein man ska äta. De föredrar att använda sig av energiprocent – %E. Planeringsmålen för den svenska befolkningen ligger mellan 10 och 20 %E – dvs man vill att mellan 10-20% av det totala energiintaget kommer från protein. Väldigt få livsmedel kommer under 10% – de exempel jag brukar ge är vissa typer av ris (som brukar ligga runt 9%), väldigt feta livsmedel (som man ju knappt äter som vegan) eller vissa stärkelserika grödor ( typ cassava). Alltså, generellt sett inte livsmedel vi äter.

  Myten kring vegetabiliskt protein är att man måste _kombinera_. Det är sant till viss del, men det är i stort sett bara en kombination man måste komma ihåg. Spannmål och baljväxter. Spannmål är proteinrikt (pasta ligger mitt i rekommendationerna på ~15%E. Det är bara det att aminosyrebalansen inte är den optimala för människor. Vi behöver mer av aminosyran lysin. Lysin finns i baljväxter. Baljväxternas proteinprofil är inte heller optimal (utom just sojabönan), men det som saknas (methionin) finns det gott om i spannmål.

  Så visst, en bit knäckebröd innehåller inte ”fullvärdigt protein”, men det kan man lätt korrigera med lite hummus eller jordnötssmör. Och det behöver inte ens vara under samma måltid! Aminosyror som vi inte förbrännt eller använt oss av lagras i levern.

  För barn rekommenderar WHO (den enda egentliga siffran livsmedelsverket citerar som inte är %E) 0.9g protein per dag. För en tvååring på runt 14 kg (väger de så mycket?) blir det ju typ 13g protein. En tvååring bör få i sig runt 1000kcal om dagen. 15% av det är 150kcal. 150kcal %E från protein blir typ 37gram protein. Håller man sig någorlunda till de energiprocenten (dvs: ät spannmål och baljväxter) finns det inte en chans i helvete att ditt barn får proteinbrist.

  De siffrorna gäller dock endast om ditt barn får i sig tillräckligt med kalorier. Annars blir aminosyrorna energi istället för muskler. Därför kan det vara bra att tillsätta en del fett, men som du ser ovan har du marginaler.

  Av alla jävla saker folk påstår att man får i sig för lite av så måste protein vara det allra mest dumma.

 26. Kan ju även tillägga att 90% av sojan som importeras till Sverige används som djurfoder. Av den resterande importen används en del för lecitin och för medicinframställning. Det är svårt att få siffror, men den del som faktiskt konsumeras av människor är mindre än de resterande tio procenten.

  Produkter som sälj till människor måste vara märkta om de är genmanipulerade. Jag har letat aktivt och hittat _en_ produkt med sådan märkning: hönsfoder.

 27. Min partner läste det jag skrev och sa att du var glutenintolerant. Det jag säger står fortfarande. Det finns _massor_ av glutenfria spannmål (hirs, amaranth, quinoa, bovete (usch), teff och alla typer av ris). Dessutom kan man ju med lite godare samvete än oss andra goffa i sig massor med nötter och frön.

  Att veganism skulle vara en klassfråga kan jag förstå på ett sätt, men inte en ekonomisk sådan. Köttkonsumtionen ökar i de delar av världen som också får ett större ekonomiskt välstånd, vilket ju beskrivs som ett kommande miljöproblem.

  Man skulle kunna se det som en klassfråga utifrån ett kunskapsperspektiv, men det är nog en större fråga för de som faktiskt tror att det är så jobbigt.

  Din blogg sabbar formateringen av kommentarer förresten. Det är väldigt svårt att se var en ny paragraf börjar, vilket leder till att kommentarer med mycket text blir svårnavigerade.

  1. Tack för dina utförliga kommentarer, Linus. Angående hur mycket en tvååring väger så går det ju inte att fråga ”väger DE så mycket” lika lite som att säga ”väger en vuxen 60 kg?”. Det är ju högst individuellt och min åtta månaders väger redan nu 13 kilo ;)

   Ja, supertråkigt att kommentarerna sabbas på det viset. Ska se om jag kan lösa det!

 28. Jag är också vegan och angående tuggmotståndet vill jag verkligen tipsa om belugalinser, jag brukar göra bolognese på dem och de blir inte sådär mosiga som röda linser blir

 29. Hej Sandra!
  När du skriver
  ”Däremot är jag inte bekväm med att säga att vi är veganer eftersom vi inte anammat den livsstilen fullt ut pga vi känner att det tar lång tid att ändra sina vanor. I dagsläget missar jag säkert något E-nummer ibland och så får det vara i början tänker jag”
  samt ”Jag har fått lite frågor angående hur vi äter så […] Här kommer alltså mina svar på 10 frågor om att vara vegan.”
  så tolkar jag det som att du likställer veganism med att äta vegetariskt/veganskt, när veganism i själva verket är så mycket mer än det.
  Veganism är ju ett djurrättsligt ställningstagande mot djurförtryck. T ex att (i största möjliga mån) undvika produkter av ull, silke, läder, skinn, dun, päls, att undvika djurtestade märken, inte gå på zoo eller cirkus som har djur, att inte stödja jakt, köp av djur eller avel osv. Jag säger inte att det går att helt sluta undvika djurutnyttjande, för dagens samhälle är ju liksom uppbyggt på det. Jag menar inte heller att alla kan bli veganer över en natt, men när veganism likställs med vegetarisk kost, då skaver det i mig.

  1. Du måste ha läst slarvigt för det är u EXAKT detta jag pratar om i inlägget? Jag säger att vi äter veganskt eftersom det blir lättare för folk att förstå då men att jag inte är bekväm med att kalla mig vegan eftersom vi inte anammat livsstilen fullt ut än. Dvs vi använder fortfarande ull osv. Du måste också förstå att en rubrik skrivs för att inlägget ska bli lätt att hitta för folk som undrar hur det är att vara vegan pga i folkmun är det just precis kosten en menar då. Det är en etikett andra sätter på mig och mitt sätt att äta, jag har aldrig kallat mig vegan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *