SERIETIPS: BIG LITTLE LIES + ÄR DET EN ”TJEJSERIE”?

För några veckor sedan bad jag om serietips på mitt Instagramkonto och fick massa bra titlar kastade åt mitt håll (klicka här för inspiration). En serie som återkom gång på gång var Big Little Lies och eftersom jag är ett stort fan av det mest som HBO producerar började jag läsa lite om den. Ganska snabbt kände jag att det lät som något för mig och i vanliga fall skulle jag lagt den åt sidan för att börja se den ihop med Viktor. Den här gången gjorde jag dock inte så och det beror mest på att jag tänkte att det var en tjejserie.

 

 

Jag såg ett och två och kanske tre avsnitt. Tyckte att den hade riiiiktigt härliga miljöer, bra soundtrack, skönt tempo och en lockande och spännande handling. Efter tre avsnitt berättade jag om den för Viktor och sa att jag önskade att vi sett den ihop.

 

 

Efter fyra avsnitt blev jag irriterad över mitt eget tankesätt och började ifrågasätta vad fan en tjejserie egentligen är.

 

 

Efter fem avsnitt sa jag ”Viktor, det är så sjukt men den här serien är en typisk Viggan&Sassa-serie men bara för att den är filmad ur kvinnornas perspektiv antog jag att du inte ville se den. Är inte det jävligt konstigt ändå? Du hade gått med på det direkt om det handlade om en man istället men nu är det alltså en tjejserie”. Jag gick verkligen igång på hur SJUKT det är att det skulle vara tråkigt för en man att titta på något ur en kvinnas perspektiv, som om ett drama med en tydlig manlig huvudkaraktär är en universell serie och att en med en kvinnlig huvudroll inte passar manliga tittare. Då är den tjejig = sämre på så många sätt.

 

 

Jag gick igång på hur sjukt det är att det i viss mån faktiskt är så många tänker men framför allt reflekterade jag över varför jag själv kände så. Att jag kände ett behov av att ”skydda” Viktor från att behöva titta på en ”tjejserie”. Som om det fanns något jag behövde be om ursäkt för. Viktor avbröt mig någonstans i mitten av min rant och sa ”jag ser den gärna så jag kan kolla ikapp själv så kan vi se de sista avsnitten ihop”.

 

 

Så det gjorde han och sen kunde vi diskutera alla tankar som vi möttes av under seriens gång. Typ hur absurt det är att vara sådär galet rik, hur jobbigt det måste vara att ha ett barn som blir utsatt på något sätt, att vi gärna skulle vilja testa på att bo utomlands någon gång i livet osv. Vi spekulerade i vem som var offer, mördare och mobbare och satt som på nålar in i det sista avsnittet. Helt utan att reflektera kring vilken ”typ” av serie det var eller vem som hade huvudrollen, precis så som det är  och ska vara med bra underhållning.

 

Jag förstår att det här kanske inte är ett superhett tips eftersom chansen att du redan sett serien är stor. Men har du inte det tycker jag definitivt att du ska spana in Big Little Lies på momangen för den är liksom som en perfekt, spännande och underhållande föraning om sommarens varma vindar. 

Och jag, jag ska minsann vara lite mer kritisk mot vilka vägar min hjärna allt som oftast tar.

 

 

 

Spara

19 kommentarer Lägg till din
 1. Jag hade faktiskt tänkt börja se den ikväll! Men nu efter det här tänker jag vänta tills imorgon så att jag kan börja se den med min sambo :D Hoppas den är så bra som alla säger!

 2. Jag hade exakt samma tankegångar! Tyvärr förmedlade jag dem inte förrän jag hade sett sista avsnittet och råkat avslöja allt. Suck. Men en bra reflektion inför framtiden!

 3. Big little lies altså, digget den serien! Og det du sier er så sant, og ganske vilt å tenke på. Viktig å reflektere rundt!

 4. Jag läste boken och älskade den, men jag blev sjukt besviken när jag insåg att tv-serien inte alls utspelar sig i Australien (som boken gör). Jag hade verkligen sett framemot att få se en serie som utspelar sig i Australien. Så har inte bestämt mig ännu om jag skall se den eller inte.

 5. Så bra inlägg, förstår precis vad du menar. Har inte sett serien, ska genast spana in! Kan även tipsa om HBO-serien ”Casual” som jag verkligen slukade.

 6. Jeg har ikke set den, og er meget glad for tippet! Tak. Jeg havde lidt samme oplevelse med The Crown, som min mand takkede nej til i første omgang da han troede det var en tøsefilm. Efter at jeg havde set det første afsnit, og han anede hvad den gik ud på, gjorde han mig selskab og vi så hele serien sammen. Også en helt fantastisk serie, men DEN har du nok set.. Og det er IKKE en tøseserie.

 7. Håller med om att den är så himla bra! Fick se den själv eftersom den enda serie min kille gillar att kolla på är Top Gear, så himla trist haha. MEN hela anledningen till att jag skriver en kommentar är för att det är så otroligt gulligt att du och Viktor kallar er för ”Viggan & Sassan”, log när jag läste det <3 <3 Vet inte varför men tycker det var så fint!

 8. Jag har nog också försökt ”skydda” min man från vissa ”tjejiga” saker tror jag. Vet inte varför. Jag har inga som helst belägg för det. Senast var i bilen när vi lyssnade på en massa P3 dokumentärer och en handlade om Grupp 8. Efter typ 2 minuter var jag HELT uttråkad och bytte till en annan, men vet inte om det hängde ihop med någon märklig förväntning från min sida om att en feministisk kamp skulle vara tråkig att lyssna på (både för mig men kanske framförallt för honom?!) eller om den helt enkelt var mycket mindre intressant än de vi lyssnat på tidigare (Expeditionen, Vem dödade 2pac, Terroratacken i Paris).

 9. Det är sjukt ibland hur man automatiskt delar upp filmer eller tv-serier i typ ”chickfilm” och ”guy-serie” Som tex Love Actually som är en av mina absoluta favvisar. Tog jättelänge innan Victor och jag såg den ihop, för sorgligt nog ”utgick” jag ifrån att han kanske inte skulle tycka om den alternativt att han innerst inne ev skulle känna sig tvingad till att se på romantiskt gulligull. Men haha så fel man kan ha, han gillar den och tycker den är minst lika gullig! Och jag får def sällskap i film-soffan :) Gillar oxå HBO-serier men har inte sett Big Little Lies, tack för tipset! Mwah!

 10. Jag har inte velat se den just för att den verkar som en tjejserie = kommer vara kass i mina ögon. Men ska ge den ett försök ikväll! Knäppt att man tänker så egentligen.

  1. Jag har tänkt exakt så här och irriterar ihjäl mig på det nu när jag reflekterar över det? Fan också. Att en liksom snubblar gång på gång på de här grejerna. Ska försöka se med Johan i helgen!

 11. Tack för tipset och jag tänker nog likadant om tjejserier, jag skyddar min sambo lite från dom – helt i onödan troligtvis. Galet.

  Hej igen förresten!
  Det var länge sen jag kommenterade här, jag har varit lite offline men har läst då och då och tänkt mycket på det där med internetnärvaro, mitt eget bloggande (sen 2010) och hur mina tankar förändrats väldigt från då till nu.
  Jag säger väl bara ta det lugnt och fundera vidare, varje människa måste ju hitta sin helt egna väg som känns bra och det kommer du göra.

  Mitt problem är nog att jag behöver klona mig själv för att hinna allt jag vill göra och det går ju inte. Så jag tänker att just nu gör jag det här…..och så ger jag mig tid till det. Det där andra som jag så gärna vill göra får ha en annan period av mitt liv, om ett par månader eller ett par år. Det har inte varit så lätt att komma till den insikten, men känslan av att sprängas av idéer och lust och sen känna vanmakt att inte hinna förverkliga något och vara splittrad kan jag slippa. Nu gör jag ett par få grejor och det får ta lite tid och närvaro.
  kram och hälsningar

 12. Jag har läst boken och gillade den skarpt! Blev lite förvånad när det skulle komma som serie?! Film kanske hade varit bättre?
  Spännande att se vad det blir av det här :)

 13. Ja så himla klockrent! Det finns ju mängder med artiklar och sånt skrivet om detta med ”tjejkultur” och att det automatsikt ses som sämre om det är en kvinnlig huvudroll istället för en manlig. Detsamma med böcker skrivna av eller om kvinnor. Och det är så förbaskat sorgligt. Jag blir arg bara jag tänker på det. Det blir för mig en så tydlig koppling mellan hela ”tjejer är bättre på att ta in olika perspektiv och vara omvårdande” delen av könsnormer eftersom tjejer konsumerar kultur från alla perspektiv medan killar generellt sett nästan bara gör det från det manliga perspektivet. inte konstigt att killar inte kan förstå tjejer eller inte tror på tjejers utsagor när dom inte får övning i detta. Är jätte viktigt att killar lär sig se en berättelse eller en händelse ur kvinnliga perspektiv för att växa upp och få respekt för kvinnors upplevelser och historier. Flickor lär sig tidigt att känna igen sig i manliga karaktärer och leva sig in i deras liv, men pojkar missar hela den utvecklingen. Och ja en brasklapp, detta är generaliseringar och visar på hur normer ser ut i stort, inte att exakt alla pojkar eller flickor är så här :)

 14. Har inte sett den här serien men blev extremt sugen på att se den nu. Måste övertala min sambo om att se den med mig när vi sett klart Homeland. Tack för tipset!

 15. Känner igen det där. Att man ska ”skydda” sin man från att behöva se tjejiga grejer. Typ Downton Abbey eller Gilmore Girls. Nu vet jag iofs också att Max inte älskar kostymdraman etc lika mycket som jag gör men det är sjukt att man ofta tänker att när något är ur ett kvinnligt perspektiv så kommer ens man inte vara intresserad. Fett sugen på att se Big little lies iallafall. Ihop med Max då.. ;)

 16. Så otroligt bra serie tycker jag! Min senaste favorit. Tråkigt då att det bara görs 1 säsong av den, men samtidigt kanske den lever kvar i att den är perfekt som den är och inte blir sämre eftersom vi tittare förväntar oss fler avsnitt – likt många andra tv-serier som lätt kan bli uttjatade efter flera säsonger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *