UPCYCLE YOUR WARDROBE #6

upcycle your wardrobe

Jag önskar att jag kunde säga att varenda plagg i min garderob är noga utvalt, genomtänkt och välpassande och att jag använder alla kläder jag har. Tyvärr har jag gjort några dåliga köp genom åren vilket resulterat i att jag faktiskt har de där kläderna som på ett eller annat sätt inte sitter helt hundra eller som jag helt enkelt aldrig verkar använda. Med den här inläggs-serien vill jag försöka inspirera er som känner igen er på ovanstående beskrivning att istället för att skänka, slänga eller köpa nytt försöka upcycla de plagg ni redan har.

 

P.S den här lilla igelkotten ↑ är på bilden fem dagar gammal och på torsdag blir han fyra veckor. What!

 

sy om kläder

Längst in i garderoben hittade jag en skrynklig blus i ett härligt och tunt tyg. Den skulle passa finemang som tunna och svala byxor till en liten sommarbebis så jag gav mig sjutton på att sy det första egna plagget till Elton. Jag är inte speciellt duktig på att sy (egentligen inte duktig på att göra något rakt) och har aldrig sytt något efter mönster tidigare så jag bestämde mig för att göra det lite enkelt för mig såhär i början.

 

diy bebisbyxor

Så jag tog helt enkelt ett par brallor från H&M som jag tyckte kändes härliga i modellen och ritade av dem (med någon cm extra för sömsmån) på blustyget.

 

sy bebisbyxor

Sen sydde jag ihop tygstyckena i grenen och på sidorna, vek upp byxslutet och satte ett resår i midjan.

 

 

baby leggings

Proceduren var så enkel och blev så bra att en gammal kjol fick bli ett par lite tjockare brallor att ha senare i höst. Storleken på byxorna går alltså att variera genom att helt enkelt bara ta olika modeller av byxor i olika storlekar och rita av konturerna från dem. Jag vet att formen på just de här byxorna ser väldigt skev och obekväm ut men …

 

diy baby leggings

… det visar sig att det är precis den här ställningen en sån här liten groda gillar att ligga i!

Typiskt bra projekt för att återanvända plagg som annars bara skräpar eftersom det dels blir billigt att fylla på barnets garderob efter behov men också för att sagda garderob till slut innehåller en mängd unika och roliga plagg.

 

 

 

Translation:

 Instead of throwing out old clothes that doesn’t fit or look good anymore I decided to try to upcycle them in to new and wonderful pieces. This is the sixth post in this series and this time I show how easy it was to transform an old blouse in to baby trousers.

Save

18 kommentarer Lägg till din
 1. Men alltså, det var de sötaste små brallor jag har sett på länge! Vilken fantastiskt fin idé och så otroligt påhittig du är!

 2. Vad fina kläderna blev! Jag spar på alla möjliga gamla kläder för att en dag sy om dem. Till och med bh:ar, sådana som jag använde innan barnen kom. Förr var det glittriga pushups, nu bygellösa amningsbh:ar ?

 3. Fina!!! Jag har rensat mycket i garderoben, sålt och gett bort. Är dålig på att sy och göra om. Men: Nu när jag har mindre kläder känns det som att jag har mer att klä på mig. Det är som att jag ser de kläder jag vill använda bättre nu när de andra klädena inte skymmer sikten.

 4. Men åh så fint! Byxorna blev ju hur gulliga som helst, och smart att behålla knapparna från blusen det blev en jättefin detalj! Kan vara mitt favoritinlägg i Upcycle your wardrobe-serien!!

 5. Så himlans fina de blev!
  Jag har sparat alla slattar och den sista överblivna metern tyg från min brudklänning och min mans skjorta (de var i samma ljusa duvblå råsiden) från när vi gifte oss. En dag ska jag väva en löpare av ”trasorna”. Ska bara hitta någon som vill låna ut sin vävstol och visa hur man gör bara, hi hi :)

 6. Hej!

  Vad fina de blev! Imponerad över att du alltid lyckas med det du tar dig an, och att du vågar prova trots att du inte är en van sömmerska!

  Det skulle vara roligt om du ville göra ett inlägg om vad du rekommenderar att skaffa till små spädisar innan födseln. Du gjorde ju upp en lista över vad du införskaffat/tillverkat/lånat, men hur blev det egentligen när Elton kom? Behövdes allt? Saknades något? Vad skulle du inte klara dig utan?

  Kram!

 7. Vad fina de blev! Jag har också sytt om några vuxenplagg till barnplagg, t ex gamla t-shirts är ju mjuka och sköna. Jag känner mig inte heller så duktig på att sy, men med barnkläder är det ju inte så noga med passform och sånt, bara ATT de passar. Smart att ta ett par färdiga byxor som mall!

 8. Asså äkta gullig! Jag har gått lös och införskaffat en hel hög med babykläder igår och idag. Men nu tänker jag att vi har så vi klarar oss. Det är så svårt att veta hur stor den lilla rackaren kommer att vara och hur mkt kläder som går åt per dag. Nåt sånt hade varit intressant om du ville skriva om (även om det såklart är olika från barn till barn). Förstår lite mer konsumtionsgrejjen när det gäller bäbisar pga allt är så himla gulligt!!! Dock blev det loppiskläder idag vilket ju är lika roligt (om inte roligare) som att köpa nytt :)

 9. Vilka härliga byxor! Kom inte och säg mer att du inte kan sy ;P Håller med dig om att den där modellen ser obekväm (och lite ful) ut när de inte sitter på men väl på är de ju supermysiga och jättesnygga. P.s. vad roligt med en lista på vad man behövde och inte på BB :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *