UPCYCLE YOUR WARDROBE #5

upcycle your wardrobe

Jag önskar att jag kunde säga att varenda plagg i min garderob är noga utvalt, genomtänkt och välpassande och att jag använder alla kläder jag har. Tyvärr har jag gjort några dåliga köp genom åren vilket resulterat i att jag faktiskt har de där kläderna som på ett eller annat sätt inte sitter helt hundra eller som jag helt enkelt aldrig verkar använda. Med den här inläggs-serien vill jag försöka inspirera er som känner igen er på ovanstående beskrivning att istället för att skänka, slänga eller köpa nytt försöka upcycla de plagg ni redan har.

 

sy om vintageklänning

Med den här inledande texten i åtanke är det ju därför extra udda att jag inför det här inlägget faktiskt inte plockade ett plagg ur garderoben utan helt enkelt gick och köpte ett som jag visste att jag skulle göra om. Jag såg nämligen den här röda klänningen på en loppisrunda och dess vida kjol med fickor i sidorna (fickor i kjol och klänning = bästa jag vet) gjorde att jag visste att den hade potential. Men eftersom jag inte tycker att det känns sunt att köpa något som inte känns hundra hängde jag tillbaka den på galgen och cyklade hem igen.

 

sy om retroklänning

En vecka senare tänkte jag fortfarande på klänningen och eftersom den hängde kvar på galgen fick den bli min för 40 riksdaler.

 

remake dress

En av sakerna jag störde mig på var de enorma ärmarna så jag satte saxen i tyget och klippte helt sonika av dem.

 

thrifted dress

Därefter vek jag in och nålade upp klänningen.

 

vintage makeover
Innan jag slutligen sydde en söm runt hela ärmen. Bandet i midjan var enbart dekorativt och gick inte att spänna åt så jag passade även på att plocka bort det och sy ihop de små hålen som uppstod.

 

färga klänning

Jag blev väldigt nöjd med klänningens nya siluett men den där stickande röda färgen är faktiskt inte min favorit. Därför köpte jag hem lite textilfärg från Nitor (ca 30 kronor) och färgade den hallonröd istället.

 

klänningsmakeover

Före , mellan och efter.

Den nya färgen var visst lite svår att fånga på bild men den första och sista bilden i det här inlägget är de som stämmer mest överens med verkligheten.

 

upcycla sina kläder

 

Från klänning jag aldrig skulle använt till en av mina skönaste klänningar (som även kommer passa efter att kulan är borta) efter 70 kronor, ett klipp med saxen, ett varv med symaskinen och en tvätt.

 

Förresten, i de första tre av de här inläggen har jag visat transformationen genom en video. Saknar ni det eller funkar det bra såhär?

 

Translation:

 Instead of throwing out old clothes that doesn’t fit or look good anymore I decided to try to upcycle them in to new and wonderful pieces. This is the fifth post in this series and this time I show how easy it was to transform a thrifted dress into my most beloved piece at the moment.

0 kommentarer Lägg till din
 1. Vad kul att du gjorde ett till sånt här! Jag hittade din serie efter att du hade länkat vantarna på mitt tröjinlägg och hoppades att du skulle lägga upp mer :) Tycker det är så roligt med omsydda kläder! Jag rotade faktiskt igenom min sån låda häromdagen och gjorde om ett plagg. Har inte alltför mkt kläder nu innan strumpbyx-säsongen är slut.. Så jag hoppas den blev bra! Tyckte det funkade bra med bilder också.

 2. Vad snygg den blev, så mycket bättre utan ärmarna! Till just den här upcylingen tycker jag inte att en video behövdes då det var hyfsat enkla förändringar, men om du gör mer komplicerade grejer kanske det är skönt att se på rörlig bild hur du egentligen gör :)

 3. Så snyggt!
  Själv är jag dålig på att sy om, har inte riktigt fantasi att se en ”ny” skapelse av det gamla. Jag köper istället lakan och syr nya grejer. Ska gå loss på lite tunikor nu till våren.

  Annars går jag just nu igenom min garderob. Vid nyår vände jag på alla galgar i garderoben så kläderna hängde fel. Använde plagg, tvättade och hängde in med galgen rättvänd. Nu till midsommar ska jag se vad som fortfarande hänger fel och det ska plockas undan till en källargarderob. Till jul ska jag se om jag saknat det. Så får vi se om jag klarar av att skiljas från det…

 4. Fint!! Tänk så lite som krävs för att förvandla ett klädesplagg till ett wow-plagg om man bara har lite fantasi!

 5. Men åh! Vilken jäkla snygg klänning du fixade till! Vill verkligen ha en symaskin i framtiden så jag kan fixa sånt här. Jättefint!

 6. JAAAA vad kul att få se hur den blev!!! Och vilken jävla upphottning! :D:D:D Älskar formen, färgen, och de små fyrkanterna i tyget som jag inte upptäckte när du visade den förra gången. SÅ bra upcycle, heja!!

 7. Så inspirerande o smart! Nu blir jag sugen på att gå igenom min garderob som är alldeles för full av plagg som jag i princip aldrig använder… vad fin din klänning blev förresten :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *