MONTHLY MAKERS: VÄXTER / DIY: GÖR EGNA KRUKOR AV GIPS

monthly makers växter

 

Äntligen är det dags att presentera mitt bidrag till månadens fenomenala Monthly Makers-tema. Det är nämligen ordet VÄXTER som vi alla ska skapat något på och just den grejen är ju något som mitt hjärta klappar extra för.

 

När jag tänkte efter så är många av de DIY’s jag redan gör antingen inspirerade av växter, tillverkade av växter eller gjorda för växter. Så den här gången fick jag klura både en och två gånger på vad jag verkligen ville ha och behöver innan det slog mig att det jag alltid, alltid saknar är snygga ytterkrukor att sätta nytillskott och sticklingar i. Så varför inte göra ett gäng egna varianter? Sagt och gjort och såhär gick det till:

 

 

International reader? Scroll down til the end of the post for translation.

 

diy plaster planter

Du behöver: nät, tång, gipsbindor, sax och vatten.

 

1. Klipp ut en bit av ditt nät (obs, ej med sax utan med tång eller liknande) som på bilden där ena sidan har vassa piggar och den andra är slät.

2. Forma till en cylinder och vik in piggarna så att den sitter fast.

3. Nu är din ytterkruka färdig och det är dags att klä den i gips.

4. Klipp av en lång bit av gipsbindan, blöt den hastigt i vattnet, lägg den under krukan för att sedan låta den klä in nätet både på in och utsidan. Upprepa tills hela krukan är täckt och lägg sedan på en bit som löper vågrätt över hela krukan. Låt torka.

5. Krukan är nu färdig men vill du göra den lite roligare kan du enkelt färga den genom att blanda ihop färg och vatten (vattenfärg, akvarell, akryl eller något annat- välj själv) i en bunke.

6. Doppa sedan krukan efter önskemål upprepade gånger och låt den torka helt.

 

diy kruka

När gipset stelnat får krukan ett unikt utseende som ser nästintill handdrejat ut. Med hjälp av nätet är det enkelt att skapa olika former på krukan och det finns inget som stoppar dig från att göra egna djur eller andra spännande utformningar. Det går självklart att dekorera krukan helt efter eget tycke och smak med olika färger, pennor och mönster.

Tänk dock på att den här varianten dock endast funkar som ytterkruka eftersom den är gjord av gips och det är alltså inte smart att plantera något direkt i den eftersom krukan inte tål den typen av fukt. Gipsbinda köper du relativt billigt på apoteket och med det medlet är det alltså såhär enkelt är det att göra egna och personliga krukor.

 

diy kruka av gips

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juni är temat växter och Beata är värd. Kommentera DETTA inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med. Obs! Deadline för att bidra är den 28/4.

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

Translation:

DIY: PLASTER PLANTER / FAUX CHERAMIC PLANTER

You’ll need: galvanized mesh wire, wire cutters, scissors, plaster cloth and water.

1. Cut out a piece of your wire as shown in the picture with the wires sticking out on one side.

2. Form a cylinder and secure using those said wires.

3. The shell of your planter is ready and it’s time to drape it in plaster cloth.

4. Take a big piece of plaster cloth, dip it in the water and drape the whole planter from the bottom, on the outside and on the inside. Repeat until full and add another piece of plaster cloth around the whole planter. Let it dry.

5. Your faux cheramic planter is ready to be used but I wanted to make mine a bit more colorful so I just added some color in to the water.

6. And then I  dipped the whole planter in to the water before letting it dry.

I am a part of a creative group called Monthly Makers and you can be a part as well! Every month (on the 10th)  a new host will present a theme on which you can produce, make or create ANYTHING you want. On the 28th of every month you should submit your creation at the current hosts blog and we’ll put them all together in an inspiring blogpost. Host for june is Beata and the theme is PLANTS.

15 kommentarer Lägg till din
 1. Somrigt! Kul gå-bort-present tänker jag!

  Försöker hitta inläggen där du länkar till de bloggar du läser men det går inget vidare, skulle du vilja länka hade det vart gulligt :)

 2. Hej Sandra!
  Jag undrar om du har några snabba tips att ge på bloggare som du själv följer? Gärna kvinnor i 30års-åldern med ”sunda” livsstilar. :)
  Har insett att jag bara läser bloggar eller följer instagramkonton från personer i min egen ålder som har en fancy livsstil som jag egentligen inte vill ha. Dock blir det ju så att det man läser formar en och skapar något slags (i dessa fall) ganska osunt ideal. Jag fyller 28 i sommar och har precis insett att jag vill och behöver leva ett mer moget, sunt och lugnt liv – det är vad jag vill både för min egen och för min relations skull. Jag vill känna mig som en vuxen kvinna nu, inte som en ung tjej!
  Jag har letat överallt efter bloggare känns det som och jag börjar ge upp. Har du några tips på bloggare som inte går in under inredning eller mode?
  För mig är DU en sån person för mig och det är så mysigt att följa er nu med bäbis och allt. :) TACK för det! Kram <3

  1. Precis det jag också efterlyser! Söker fler inspirerande, feelgood, everyday life bloggar från kvinnor runt 30.
   Älskar Sandras och underbara Claras bloggar, någon som har liknande att rekommendera?

 3. Åh vad fint det blev! Gillar verkligen ytan på krukan och så fint att du doppade den halvvägs i färg! Supersmart ju när man ex behöver en kruka i en viss storlek som man inte har hemma!

 4. Vilken härlig idé! Är ju perfekt att göra en liten hög när man ändå håller på, stoppa i diverse sticklingar och sedan ha världens bästa gå-bort-presenter! Fastnade bums för dessa, men så har jag ju någon skum kärlek till gipsbindor också. Så himla kul att sitta och kladda med!

 5. Åh vad fin den blev och vilken häftig textur! Jag har aldrig tänkt på att man kan använda gipsbindor till att skapa annat än stöd för brutna ben. Spännande! (Och så börjar jag fundera lite varför apoteken säljer gipsbindor – gipsar folk sig själva eller, ha ha!)

 6. Så vackert och spännande med tekniken! Blev genast en ny kunskap att lägga på minnet, att kunna använda nät som form. Underbart! :D

 7. Hej! Tack för världens bästa tips och inspiration!!! <3
  Undrar över om en behöver försöka plasta krukorna från insidan eller försöka ha nåt fat i eller nåt om en har innerkruka med hål i botten? Har du hunnit testa eller har nån erfrenhet sen innan?
  Älskar monthly makers-grejen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *