MONTHLY MAKERS VÅREN / DIY: TIPI

monthly makers våren

April börjar sakta lida mot sitt slut och det har därför blivit dags att presentera mitt bidrag till månadens Monthly Makers-tema som ju är VÅREN.

Som jag skrev tidigare i veckan så tyckte jag att det var ett riktigt knivigt tema eftersom jag ju gillar våren men inte kunde komma på någon given grej jag var sugen på att skapa inom ramarna för just det inspirationsordet. Jag och Viktor spånade lite och kom fram till att trädgårdshäng och uteliv (alltså ej som i nattklubb utan som utomhus) är det vi förknippar mest med våren och eftersom vi snart väntar tillökning kom jag på att jag ville göra något som kunde kombinera dessa på bästa sätt. Att ha en liten spädis med sig ute i solen är ju inte att rekommendera så det blev helt enkelt ett tält där vi kan sitta och mata, hen kan ligga och sova och där vi så småningom kan läsa sagor och mysa ihop.

 

diy tipi

Jag gjorde tältet så pass stort att det alltså främst ska passa ett barn men där även jag kan få plats att sitta raklång. Igår invigde vi det och Gösta blev överlycklig över den nya och skuggiga platsen vi skapat till honom (hehe tror han ja).

Jag använde enbart material från naturen och tyger jag redan hade hemma så för mig kostade det här projektet inte en enda krona vilket är något jag verkligen uppskattar. Det behöver alltså varken vara krångligt eller dyrt att förverkliga sina idéer. Nä, nu hoppar vi till beskrivningen av hur du gör en egen!

 

diy teepee

 Du behöver: 6 höga pinnar / rundstavar och 5 korta, borrmaskin, rep, tyg, sax, sytråd och nål.

 

1. Jag använde 6 björkslanor från träd som kommunen röjt undan men det fungerar såklart lika bra att köpa rundstavar i byggaffären. Mina hade en höjd på ungefär 150 cm och det här måttet behöver du justera beroende på hur stort tält du vill ha.

2. Borra sedan ett hål (ungefär 20 – 30 cm från toppen) i alla pinnarna.

3. Trä sisalgarn eller annat hållbart rep genom alla hålen och säkra med en knut på ena sidan.

4. Sprid därefter ut stavarna som du vill att de ska stå och surra fast garnet flera gånger tills det känns stabilt.
5. För att säkra ytterligare satte jag fast 5 mindre pinnar i botten på tältet.

6. Därefter hängde jag på ett gammalt överkast som jag klippte till i bra storlek (där jag lämnade så pass mycket tyg vid öppningen att det går att fälla för och stänga tältet). När det såg bra ut sydde jag fast det i sisalgarnet och på tre ställen längs med varje träpinne.

7. Jag ville ha möjligheten att både ha ett tjockt tyg att använda som dörr men även en tunnare variant som enbart fungerar som skydd mot solen och hängde därför på två gamla gardiner. Dessa fäste jag på samma sätt som överkastet och som avslutning satte jag på en stuvbit i toppen för att dölja sisalgarnet.

 

Färdigt!

 

bygg egen tipi

Jag kan alltså inte ligga med hela min kroppshydda inne i tältet men det passar perfekt att lägga sig med huvudet där inne när en försöker läsa en bok och solen är alldeles för stark. Här, i vårt lilla tält, kommer vi må gott i vår och sommar – det är jag säker på!

 

Eftersom jag antar att frågan kommer tas upp så kan jag väl redan nu dyka på den: Är inte att bygga en tipi kulturell appropriering?
Jag har inget tolkningsföreträde i den här frågan och kan därför inte svara på den men min avsikt med tältet jag byggt är inte att ”leka indian”. Jag uppskattar tältets förmåga att uppfylla den funktion jag strävat efter genom att uppta liten yta och det är mitt syfte att använda det på det sättet. Tycker någon annan (förslagsvis infödda amerikaner eller samer) att det är problematiskt lyssnar jag gärna i ett försök att omvärdera mina omedelbara tankar.

 

 

tipi diy

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I mars är temat våren och Ruth är värd. Kommentera DETTA inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med. Obs! Deadline för att bidra är den 28/4.

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

 

Translation:

DIY EASY NO SEW TEEPEE

 

You’ll need: 6 sticks / dowels, 5 smaller ones, drill, rope, fabric, scissors, needle and thread.

1. I used 6 large birch sticks but you can easily by timber dowels at your hardware store. Mine were about 150 cm since my tent is made for a newborn baby (although I can fit in it just fine) so you might need to adjust the size for your own needs.

2. Drill a hole abput 20 – 30 cm from the top in each stick.

3. Use a thick rope and thread it through the holes, securing it with a knot in one end.

4. Spread the sticks out to make your frame and tie it all up using a lot of rope.

5. To make it even more sturdy I used 5 smaller sticks that I applied at the bottom of the tent.

6. Now it’s time for your fabric. I chose an old bedspread that I draped around the frame (leaving just enough at the front so you can close the ”door”) before sewing it on to the rope at the top.

7. I also used two old curtains that I put on top of the bedspread (so we can close the ”door” with just a thin curtain instead of a thick one if we’d wanted) and later applied another piece of fabric to hide to rope.

 

Done!

 

 

I am a part of a creative group called Monthly Makers and you can be a part as well! Every month (on the 10th)  a new host will present a theme on which you can produce, make or create ANYTHING you want. On the 28th of every month you should submit your creation at the current hosts blog and we’ll put them all together in an inspiring blogpost. Host for april is Ruth.

0 kommentarer Lägg till din
 1. Asså vad mysigt! Jag tänker att tält finns i de flesta kulturer (?) fast i olika utföranden. Denna modellen är förmodligen den som är lättast att göra på egen hand utan att ha en massa vajrar och speciella material. Men jag tillhör inte heller den kategorin så jag har ju inte heller tolkningsföreträde. Det var bara mina tankar. Hur som helst är ett litet babytält superbra! Min kommer ju inte förrän i augusti men nästa år får jag nog ordna något sånt :)

  1. Inte heller jag har verken stenkoll eller tolkningsföreträde. Skulle dock vilja påstå att tipi är tältmodellen precis som tex tunneltält.

   Tältet ser supermysigt ut! Och smart med borrhål som fästanordning!

   (Är det något fel med namnfälten här ovan? De accepterar inte mitt korrekta namn – Helén. Men byter jag ut é till e går det igenom…)

 2. Så gulligt! Ska bums bygga ett till mig och min lille! En fråga bara, hur går det att flytta det? Svårt? Tänker på regn, men sdt kanske liksom bara kan få bli blött? Det lär ju torka.. Kramar!

 3. Alltså Gösta <3
  Det ser så himla härligt ut, för att inte säga vackert! Så fint med de olika tygerna (Visst är det gardinerna du visade i vardagsrumsinlägget som var upphängda i drivved? Bra återbrukat!). Där kommer ni ha det gott i sommar, hela familjen <3
  Vad kul också att du utvecklar själva konstruktionen, jag antar att det är efter att kattältet brast? Nästa gång vi ses ska jag visa dig hur du surrar en bra trefot, för gör man det efter konstens alla regler får man en konstruktion som håller för vuxna människor att klättra i och en perfekt stomme för tält eller vad byggen som helst! Otroligt användbart och säkert, och jag tror du med din kreativitet och dina idéer skulle kunna utveckla det klassiska användningsområdet något enormt :)

 4. Gösta är ju den gulligaste kissen ever <3
  Och så himla fint tält!! Ska definitivt göra ett likadant när jag väntar bebis. Och förresten, blir så ledsen över att du ska behöva försvara allt du gör. Folk är något löjliga emellanåt…

 5. Jättefint och påhittigt! Jag vill också ha en tipi i min trädgård. Måste bara skaffa en trädgård först ;)
  Hur tänker du att du ska förvara tipin? Alltså kommer du låta den stå ute hela tiden, och hur kommer du i så fall göra med tygerna. Eftersom du sydde fast dem går de väl inte ta ner? Eller kommer du flytta hela tipin in under tak eller så? Frågar bara för att jag länge velat ha en sådan utomhus men inte vet hur jag skulle göra med just tygerna. Känns jobbigt att sätta upp allt varje gång, vilket skulle göra att jag inte skulle använda det. Men du brukar ju alltid ha så smarta lösningar!

  1. Tipin är superlätt att lyfta och väger i princip ingenting. Jag har satt de små pinnarna längst ner så att det liksom går att fösa ihop alla de långa pinnarna om en vill minska förvaringen av tältet så det tar liksom inte så stor plats när det inte används. Vi har en uteplats med tak över där jag tänker att det kan stå och så flyttar en bara ut det på gräsmattan när det ska användas :)

 6. Alltså så himla fiiiiint och mysigt vill bara ligga där och äta jordgubbar (hehe) hela dagarna!!! Tycker du är så ”modig” som gör så stora grejer, allt jag gör är jämt litet för att det inte ska ta så mycket plats men du kör liksom på!!! Heja dig!

 7. ALLTSÅ HUUUUUUR FINT? Dör lite på detta. Wow! Och bilderna i detta inlägg är något alldeles extra. Dina fantastiska poser med leendet som får hjärtat att smälta, fina Gösta och färgtonerna, framför allt i de naturtrogna grenarna, är ren njutning ihop! Där kommer ni trivas i sommar.

 8. Men så bra, när jag var på second hand sist köpte jag ett par överkast för att göra någotliknande till mina barn, nu fick jag lite inspiration, tack:)

 9. Alltså du vet väl att du inte kommer att få använda tältet själv, nu när kissen har bestämt att det är hans?! :D Skämt åsido, ser sjukt nice och göttigt ut. Gillar tanken på att slippa ha fejset i stekande sol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *