MONTHLY MAKERS: TRÄ / DIY: BABYGYM

monthly makers trä

Jag är ju värd för månadens Monthly Makers-tema, som under februari alltså är TRÄ, och idag har det blivit dags för mig att presentera mitt bidrag.

Det är lätt att tänka att man ska uträtta stordåd men för mig är det viktigaste av allt att känna att det jag skapar har en mening för mig. Något jag vill ha, testa, ge bort eller på något annat sätt har nytta av. Ett babygym har stått på önskelistan över sånt vi vill skaffa till vår bebis men jag har hela tiden varit inställd på att knåpa ihop en egen variant och bara väntat ut rätt tillfälle, som alltså visade sig vara nu! Det låter mycket meckigare än vad det var så scrolla neråt för att se hur du kan göra ett eget babygym.

 

 

DIY wooden baby gym

Tidsåtgång: 2 timmar
Svårighetsgrad: 3/5

Du behöver: 4 lister, 1 rundstav, skruvdragare + borr, snöre, 4 träkulor och leksaker att hänga i gymmet.

1. Jag valde att utgå från ikeas babygym och bestämde mig därför för att det skulle bli 50 cm högt och 55 cm brett. Sedan begav jag mig till byggvaruaffären och bad om att få 4 lister som alla var 60 cm tillsågade och sen en rundstav som var 62 cm kapad.

2. Mitt borr var på 22 mm så jag valde en rundstav som var 23 mm för att den skulle passa fint.

3. Sen mätte jag ut var listerna skulle mötas för att gå i kors och få en höjd på 50 cm och borrade sedan ett hål i den första listen.

4. Med den som mall var det därefter enkelt att mäta ut på de följande tre listerna var jag skulle borra.

5. När det jobbet var färdigt passade jag in rundstaven. Sen borrade jag ett hål i varje ände och satte i en liten sprint av rundstav för att verkligen vara säker på att den satt stabilt.

6. Därefter blev det dags att bestämma hur brett ut benen skulle gå att vinkla och för att säkra dessa borrade jag ett hål i varje list, trädde igenom ett snöre (båtlina i mitt fall) och säkrade med två träkulor.

7. Nu är babygymmet färdigt och nästa steg är att hänga fast olika leksaker eller andra roliga pryttlar som små bebisar kan tycka är roligt.

 

 

diy babygym

 

Eftersom vår bebis inte är född än knöt jag fast ett gäng provisoriska leksaker (valarna blev över från när jag gjorde den här mobilen) men de är busenkla att ta bort och ersätta med andra favoriter när det väl blir dags. Tills dess är i alla fall den här blivande mamman (!) otroligt nöjd. Vad tycker ni?

 

 

diy baby gym

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I Februari är temat TRÄ och jag är värd. Länka ditt bidrag i kommentarsfältet nedan, senast den 28:e FEBRUARI för att vara del i sammanställningen! Genom att göra det godkänner du att vi återpublicerar din bild i relevanta sammanhang i våra bloggar och mediekanaler – självklart med hänvisning till ditt eget inlägg.

 

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

 

Translation:

DIY BABY GYM

Time needed: 2 hours
Difficulty: 3/5

You’ll need: 4 pieces of pine board, 1 wood dowel, drill, lace, wooden beads and some toys (mine are made from two wooden rings and crochet whales made from this tutorial).

 

1. I decided that my baby gym would be 50 cm high and 55 cm wide. I went to the hardware store and asked them do saw 4 pieces of pine board that were 60 cm each and a wood dowel that was 62 cm.

2. My drill was 22 mm wide so I chose a wood dowel that was 23 mm for the perfect fit.

3. Next step is to decide where the dowel should be for the gym to be 50 cm high and then drill a hole in the first board.

4. Use this a template to mark where you should drill the next three holes.

5. Fit the dowel in the holes and secure if you want to by drilling small holes and put a small wooden plug in the hole.

6. Decide how wide the gym should be, drill a small hole in each board and tie some lace of your choice between two of them and secure with two wooden beads.

7. The gym is finished and it’s time for you to add toys of your choice. Our baby isn’t  born yet so these are just my favorite toys at the moment and I’m sure they’ll change over time depending on what our kiddo likes.

Done!

90 kommentarer Lägg till din
 1. åh vad fint det är! Det blev superbra! Jag hade en idé om att göra något liknande till Wincent, men jag kom på det lite för sent (typ när han föddes) och då fanns inte riktigt orken och så fick vi ett istället. :)

 2. Helt underbart! Och så klart med ditt signum, det naturliga och ljusa. Otroligt vackert och så pedagogisk beskrivning! Åh snart får vi se alla andras bidrag trilla in här!

 3. Hej! Så fint! Kollar in din blogg ofta, och jag gillar mest DIY-inläggen, pga så fina saker! En tanke bara, om någon vill göra lika, att när man gör saker till pyttisar så måste man vara supernoga med att inget kan lossna, eller att allt man använder är så stort att det inte går att sätta i halsen om det skulle lossna. (Vill inte vara gnällig eller besserwisser, fast jag märker ju att jag är det lite ändå, hoppas du inte blir ledsen!). Och grattis till bebisen! Kramar

  1. Jag blir inte ledsen eftersom jag är säker på min förmåga att bygga ihop saker och inga leksaker är så små att de kan få plats i en bebismun. Därför skrev jag också att man får sätta på de leksaker ens egna barn tycker om / det man själv föredrar för det känns som en självklarhet att ha bebisanpassade leksaker hängandes där.

 4. SÅ fint! Älskar dina virkade valar! Jag ska plåta en vegansk påskbuffé till min blogg och då tänkte jag även göra veganskt påskpynt (alltså undvika fjädrar) – och det skulle vara fräsigt med små virkade kycklingar. Känner dock att jag inte är på den nivån, så håller mig till papperspynt för tillfället. Men vem vet?!

 5. Alltså åååh så fint! Jättegulligt verkligen! Du är så duktig på att bygga saker, jag har gjort en grej som bara krävde lite sågning, lim och några spikar men tyckte det var på precis lagom nivå för mig ;)

 6. Åh Sandra så fint! Vill typ skaffa bebis bara för att bygga ett babygym (alternativt åtminstone skaffa en yta där jag kan borra och snickra iväg)

 7. Men alltså herregud vilket konstverk! Helt galet fint! Och så sköna harmoniska färger sedan. Jag tänker låtsas att jag har gjort en likadan själv tror jag bestämt…
  Ett tips om du vill förlänga livslängden på den dock är att fästa lite kraftigare skenor på sidorna istället för tråden, så att du får en tydligare A-form på kanterna. Då kan bebisen ha den när den börjar ställa sig upp utan att riskera att den fälls ihop lika lätt. (Vi köpte ett babygym från IKEA i trä och det har använts flitigt både som babygym, lära-sig-stå-ställning och sedan som klätterställning – hur bra som helst) Men som sagt, det är ju om ni känner att ni vill använda den till något annat än bara babygym.

 8. Alltså, så genialt att bygga ett eget! Är rätt säker på att jag kommer återanvända mitt eget babygym jag hade som liten när jag själv får barn (om vadå? 5-6 minst?), men kanske att det kan vara kul att bygga ett eget ändå!? Himlans snyggt blev det i alla fall, ska bli kul att se bilder på när där ligger en liten baby under det om några månader! Och nu kan jag nästan inte vänta på att få se fler bidrag!!

  1. Hittar inte hur man kommenterar på din blogg, men vilket jäkla första projekt att ge sig på! Och wow vad bra det blev! Jag är också lite rädd för träslöjd och att bygga så jag startade betydligt mindre, men är så sugen på att bygga mer nu!

   1. Mikaela, kul med små projekt också ju! Bord är stora och får vara snea, så det finns ju en fördel i stort också! Bloggen ligger lite vid sidan av, för den är inte så aktiv, men finns i menyn långt upp och vid den långa länken i min kommentar ovan :) hoppas du hittar!

 9. Å jag är överimpad, måste vara den bästa typen av babygym. För de leksakerna som ofta sitter i de köpa kan man 1. inte byta ut och 2 verkar ganska tråkiga ;) Toppenidé!

 10. så fint babygym!! 😍 vad är det för tjocklek samt bredd på listerna? är sugen på att bygga ett eget innan bebis titta är ut :)

  1. Det har varit så himla uppskattat av vår son men numera bor det i källaren då han bara vill gå numera :P Har därför inte koll på måtten men säg att listen är kanske 5 cm bred? Typ. Och kanske 1 eller 1,5 cm tjock? Jag tror att det bara är att gå till en byggvaruaffär och kika på vad ni tycker blir snyggast! Anpassa den bara efter en stadig rundstav så blir det nog kanon :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *