MONTHLY MAKERS: METALL / DIY: TAKLAMPA

monthly makers metall diy taklampa

 

Idag är det inte bara måndag utan även den 21:a vilket för oss i Monthly Makers värdgäng betyder en presentation av våra bidrag. Jag ska inte tråka ut er mer genom att tjata om vårt nymålade sovrum men den lilla renoveringen där inne gjorde faktiskt att vi var i behov av en ny taklampa.

 

 

diy lampa

 

Den förra såg ut såhär och var ju ärligt talat inte ett helt lyckat projekt eftersom den tjocka korgen inte släppte genom speciellt mycket ljus från glödlampan. Stommen till den nya lampan (och som är är den del som är gjord i metall, vilket ju är månadens tema) är faktiskt återvunnen från det här projektet och även om jag verkligen har älskat vår tvättkorg så hade den ingen bra plats i det här nya sovrummet. Men att kunna återanvända gamla grejer till nya, uppskattade prylar är ju alltid fint så det gör inte så mycket. Nä, nog med babbel – nu kikar vi på hur du själv kan göra en likadan lampa!

 

 

diy bedroom lamp

 

DU BEHÖVER: Svetsat nät, tång, tyg (ca dubbelt så långt som din lampa), nål och tråd, sax och ståltråd.

 

GÖR SÅHÄR:

 1. Börja med att mät ut hur stor cylinder din lampa ska bestå av och klipp sedan nätet (med tång) i rätt storlek. Ena sidan av nätet klipper du slätt och ser andra så att piggar sticker ut. Vik sedan ihop nätet så att en cylinder formas och vik in de utåtstående piggarna (här kan du se hur jag menar).
 2. Mät sedan ut ditt tyg så att det räcker runt stommen till lampan. Vik det dubbelt, sy ihop det med en söm längs långsidan, vänd tyget ut och in och trä det över den blivande lampskärmen. Tyget ska nu vara så långt att det hänger ner ungefär lika mycket under lampskärmen som den är hög. Spara några centimeter längst upp som du kan vika in i skärmen.
 3. Sy fast den övre delen av tyget i nätet.
 4. Klipp sedan upp det hängande tygstycket på båda sidorna så att två tygtestar bildas. Knyt ihop dessa med en enkel eller med en dubbel knut.
 5. Med hjälp av fyra bitar ståltråd bildar du sen en fästanordning för lampsladden
 6. Pilla ner den i hålet och den är färdig att hängas upp.
 7. Dra ett varv sytråd runt tygets knut för att tighta till den och trimma ändarna. Sen är det bara att njuta av din nya lampa!

 

 

diy taklampa

Med lite metall och en gnutta tyg kan en alltså fixa en sån här mysbelysning till sitt hem och jag är så jäkla nöjd med resultatet!

 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I november är temat metall och Wilda är värd. Kommentera DETTA inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med. Obs! Deadline för att bidra är den 28/11.

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, RuthSandra, Stina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

 

 


 

 

Translation: I am a part of a creative group called Monthly Makers and you can be a part as well! Every month (on the 10th)  a new host will present a theme on which you can produce, make or create ANYTHING you want. On the 28th of every month you should submit your creation at the current hosts blog and we’ll put them all together in an inspiring blogpost. Host for November is Wilda and the theme is METAL.

 

 

Want to know how to make a lamp of your own? Hit the translation button at the top of the page.

17 kommentarer Lägg till din
 1. Håller med om att det är kul när saker man har (gjort) får nytt liv. Och vilken skillnad på sovrummet då och nu, mer inbjudande nu på något vis. Kul att det kom en länk till tvättkorgen, den hade fallit bort i den löpande texten, för jag gillade verkligen att du hade använt en blomplatta, så långt har jag inte tänkt när det gäller dem men nu öppnade du nya dörrar. Tack!

 2. Vilken mysig! Känns som en perfekt sovrumslampa. Älskar kontrasten mellan det mjuka flygiga tyget och metallnätet som nästan blir en bur. Känns som någon frihetsgrej, att tyget liksom rymt? Okej jag spårar lite nu känner jag, men tokfin lampa hur som helst!

 3. Alltså är det tvättkorgen som du fixat om till en lampa? Fyndigt! Det blev riktigt snyggt, som gjord för det nya sovrummet (vilket btw ser super mysigt ut!!)

  1. Ja, jag förstod att länken fallit bort men det är het korrekt uppfattat att det är en egengjord tvättkorg som numera är lampa :) Och tack!

 4. Alltså den är sååå fin! Ser ut att ge ett jättemysigt ljus, precis så man vill ha i sovrummet! Måste nästan göra en egen! Men om man inte har en tvättkorg att massakera, var hittar man sånt nätgaller annars? Bygghandeln?

  1. Det gör den verkligen! Och ja, sånt nät bör säljas på de flesta byggvaruaffärer, det gör i alla fall det på min!

 5. Men hur fint? De är lika roligt varje månad att se vad ni skapar. Finns inga gränser för fantasin. När jag tänker att ni är de häftigaste gjort blir jag överbevisad. Och denna månad är jag också med. Tredje i ordningen faktiskt. Kram

 6. Så snyggt! Och sovrummet ser så mysigt ut!
  Jag har länge funderat på vad vi ska ha för taklampa i sovrummet och något sånt här skulle nog passa!
  Tack för inspirationen och bra jobbat med temat :D

 7. Där har du nästan överträffat dig själv! Den blev helt fantastisk! Förstår att du gillar den. Exakt min typ av pyssel också – har en funktion, är enkelt och dessutom är den supersnygg!

 8. Vad fint det blev, Sandra! Passar så himla bra över er säng också. Måste säga att jag älskar alla era kuddar i olika strukturer och material. Ser så ombonat och mysigt ut, hela rummet :)

 9. Så himla fin! Skulle lätt vilja ha den själv. Gillar fluffigheten i tyget och att metallnätet skymtar igenom. Extra plus för återbruket (klickade på länken till tvättkorgen, och fyfan så läcker den var!). Hur upplever du att ljuset blir när lampan är tänd? Är det tillräckligt ljust? Måste man ha matt glödlampa så det inte blir störigt i ögonen när man tittar på lampan? Många frågor :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *