MONTHLY MAKERS JULKALENDER / DIY: JULGRANSKULOR I BETONG

monthly makers julkalender diy julgranskulor i betong

 

 

Idag har det blivit dags för mig att öppna den sjunde luckan i Monthly Makers julkalender och jag gör det genom att visa hur du gör egna julgranskulor i betong.

 

 

julgranskulor i betong

 

 

Innan jag fortsätter med att visa hur en går till väga måste jag få fråga: hur brukar ni klä er julgran? Blir den likadan varje år eller följer ni trender och utmanar er själva när det kommer till pyntet?
Vi brukar ha en stor gran som vi klär med samma kulor år efter år (plus ett nytillskott eftersom vi har det som tradition att ge som gåva vid julbordet) men runt omkring i lägenheten ställer jag ut små minigranar som får olika utsmyckningar från år till år. Minigranarna 2016 pryds alltså med trästjärnor och betongkulor.
Till det här projektet har jag återbrukat gamla glödlampor och det kan vara på sin plats att utföra en varning mot att använda lågenergilampor då de innehåller kvicksilver men jag tycker ändå att en ska förse sig själv med både handskar och glasögon när en arbetar med glas.

 

diy concrete christmas tree ornaments

 


DU BEHÖVER:

Gamla glödlampor, betong, vatten, något att låta glödlampan vila i och små krokar.

 

 

SÅHÄR GÖR DU:

1. Börja med att rensa glödlampan på innehåll. Du hittar en guide till hur du gör det HÄR.
2. Blanda till betongen (jag använder snabbtorkande hobbybetong) enligt anvisningarna på paketet.
3. Fyll glödlampan med betong.
4. Ställ glödlampan i en ljusstake eller något annat som får den att stå stilla. Stick ner den lilla kroken/öglan i betongen.
5. Låt den torka i minst ett dygn eller så länge som det står på paketet.
6: Knacka försiktigt av glaset med hjälp av en hammare och putsa kanterna med lite sandpapper.
7. Trä sedan bara i ett snöre och häng upp kulan i granen.

 

 

 

betongprydnad jul

Tänk på att betongen blir rackarns tung när den är färdigbrunnen så använd små glödlampor för det här projektet. De jag gjort kan utan problem hänga i grenarna på mina minigranar så att ha dem i en stor bjässe ska inte vara några konstigheter. Lycka till!

 

 


 

 

 

Får du inte nog av kreativitet och skapande? Som slutspurt på ett inspirerande år presenterar vi Monthly Makers julkalender 2016, med ett unikt DIY-projekt varje dag fram till julafton! Läs mer om hur du själv bidrar hos månadens värd Anna María, följ lucköppningen på Facebook och skapa med oss under hela december!

Använd gärna #MonthlyMakersJul på Instagram och i andra sociala medier!

Lucka 1 | Anna María
Lucka 2 | Elsa
Lucka 3 | Ruth
Lucka 4 | Alicia
Lucka 5 | Wilda
Lucka 6 | Stina
Lucka 7 | Sandra

 

Lucka 7 hittar du hos Anna María i morgon.

29 kommentarer Lägg till din
 1. Hörde om en mamma som var väldigt inredningsintresserad och hennes avskalade stil genomsyrade även julpyntet. Så för att inte ”förstöra” hennes perfekt pyntade gran fick barnen välja endast varsin kula som de fick hänga i. Lät så sorgligt.. viktigare att ha det fint hemma och på sitt sätt än att barnen får delta under denna även kallad ”barnens högtid”.

  Tycker dina betongkulor blev himla fina! Och tröttnar du kan du ju bara måla om den :)

 2. Nej det är ju det jag menar. Jag utfärdar en varning för just de lamporna men tycker att en ALLTID ska ha handskarnoch glasögon även lamporna en använder inte ”är så farliga” :)

 3. Superfina! Tänker att man kanske skulle kunna ”doppa” gamla julgranskulor i betongen för att inte få dem så himla tunga? Om man har en större gran och inte bara vill hänga längst in på de tjocka grenarna?
  Jag tror inte ens att vi kommer ha en bordsgran i år eftersom vi flyttar den 27e och kommer börja packa redan innan jul.. tråkigt!

 4. Jag är väldigt inkonsekvent och dessutom har jag och min man lite olika smak. Jag hatar tex blå julgranskulor. Min man älskar det. Jag har en tanke om att ha så mycket gammaldags och egentillverkat pynt som möjligt men det slutar oftast med att det blir en ganska smaklös kombination rött blått billigt fult och fint. Långt från min vision. Men någonstans gillar jag liksom det ändå

 5. Så snyggt det blev :)
  Jag har många små glaskulor i olika färger och några större i vitt och silver. Kör på samma pyntet varje år, men köper något enstaka nytt varje år.

 6. Det ör lite olika beroende på vilka gardiner jag har i vardagsrummet. Men i år så orkade jag byta till gröna typ siden, de drar jag ut på sidorna. Runt gardinstången så virar jag först en granjilang (stavning?) sen en ljusslinga. Det är själva grunden sen som ”gardin” så hänger jag matta/blanka kulor samt snöflingor med glitter i olika höjd. Blev tyvärr inte så jätte stora nivåskillnader som jag hade velat. (Men ville bara få upp det). Avslutar det hela med lite olika ljuslyktor i fönstret. Ska ha bild på min fb, och sen så ser man det om man går förbi. Det blir istället för julgran. =)

 7. Jag har varken haft julgran eller julpynt sedan jag flyttade hemifrån, men hemma hos mina föräldrar förändrade vi granen lite då och då. Mest var det ju mamma som köpte det hon tyckte var fint, men minns att vi hade ett par gamla julgranskulor kvar från när hon var ung, i glas med fina mönster. Vissa år har vi haft rött pynt, andra år allt silvrigt. Men som sagt, sedan jag flyttade hemifrån har jag lite struntat i julpyntet helt :(

 8. Fiffigt och fint! Men lite tungt gissar jag. Inget för de spädaste grantopparna :)

  Vi klär granen till max. Vi hänger på allt och varje år smyger jag undan saker som jag slänger när inte barnen ser det men det är lika fullt ändå året därpå. Kommer nytt hela tiden. Vi har två kartonger julsaker i källaren och det räcker. Jag skulle dö om jag var tvungen att förvara mer julsaker så att vi kunde variera från år till år. Känns också onödigt att inte använda det vi har och låta det vila till nästa år. Jag är ingen fan av att förvara saker som inte används. Ut med det i så fall! Det enda som fick ligga kvar i källaren i år är julgardinerna. Har bara julgardiner i köket för det blir så julig känsla med rött, men i år orkade jag inte. De är lite tjocka och måste mega-ordentligt strykas för att de ska vara fina så jag skippade det i år.

 9. Min moster pyntade alltid sin gran extremtidigt på morgonen så att hennes dotter, min kusin, inte skulle få vara med. Så det var alltid magiskt klart hela hennes uppväxt. Hon blev jätteförvånad och glad ett år när dem var hos oss veckan innan jul och hon fick pynta vår gran med oss. Min moster var jättechockad över att min mamma lät oss pynta.

 10. Betongkulorna blev jättefina! Precis som när jag bodde hemma är det samma pynt i granen år efter år. Hos mina föräldrar är det en blandning av nytt och gammalt i en mängd färger (även om rött dominerar). Min gran är lite mer stilren och enbart pyntad i silver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *