HÖSTPYSSEL FÖR ALLA (MEN KANSKE MEST OM ATT SKAPA MED BARN)

 

Vi har gått all in på hösten här hemma. Inte bara för att det är en så rackarns trevlig årstid utan även för att skiftningen från sommar till höst blev så tydlig för Elton.

Jag är ett stort fan av att förlägga så mycket tid vi bara kan utomhus. Det handlar inte så mycket om någon hurtig morsa som att jag faktiskt tycker att det är mycket lättare att vara förälder utomhus. Mindre konflikter och så klart fler roliga grejer att upptäcka – något som gör att vi alltid har nya samtalsämnen och pyssel att genomföra.

 

Jag försöker knyta ihop det vi sett och pratat om på olika sätt för att Elton ska få en så bra helhetsbild av årstider, miljö, kretslopp osv som möjligt. Egentligen är det inte livsviktigt för mig att han lär sig saker (fri lek och skapande känns minst lika viktigt) men eftersom han är både nyfiken och intresserad har jag tillåtit mig själv att som sagt gå all in på både årstider och högtider just nu.

 

Först bestämde jag mig för att samla alla böcker vi hade hemma som på något sätt berörde hösten. Alltså, de flesta handlar ingen uttalat om årstiden i sig utan de berör snarare saker som skogsutflykter, mörker, storm och höstlöv. Tanken är att göra såhär inför varje ny årstid för att skapa större förståelse hos honom. Han har själv börjat säga ”nu är det höst, sen kommer vintern osv” och då försöker vi berätta lite om julen och påminna om hur det var på sommaren för att han ska minnas och inte bara rabbla årstider.

Efter sommaren gjorde jag även en liten fotobok (finns att se under TIPS i min profil på instagram, där jag heter @myatilio) med utvalda glimtar från vår sommar ihop. Tanken är att jag ska göra en för varje årstid under ett års tid så att vi kan gå tillbaka och minnas tillsammans.

 

Men åter till pysslet då. Som ni kanske märker så tycker jag att det absolut viktigaste för ett lyckat projekt är förankring hos barnet i fråga. Att de förstår och är med på vad som ska göras känns otroligt viktigt för att det ska bli lekfullt och givande. 

Ett exempel: Vi har under hösten plockat och ätit mycket äpplen och därför har de varit ett naturligt samtalsämne här hemma. Förutom att äta dem som de är har vi även gjort äppelmos och bakat äppelrutor med skörden. Vi har pratat om hur de växer och vad de olika delarna heter. Elton önskade själv att få måla ett äppelträd och efter att ha lärt sig om grundfärger av Greta Gris pappa blandade han  (med min hjälp) även till färgerna han behövde. Vi delade på ett äpple och tittade på hur det såg ut inuti innan vi testade att göra äppeltryck. Men jag ska inte ljuga, det var jag som stämplade med dem för då blev Elton sugen på att göra något annat. Sen klippte jag ut äpplets olika delar ur papper och så limmade vi ihop dem i rätt ordning (först skal, sen fruktkött osv) ihop. Vi har sjungit äppelsånger, läst om äpplen och verkligen gjort ett helt projekt kring något som fanns i vår vardag. 

 

Men min formulering ovan om att något ”ska göras” är egentligen helt fel för jag tycker även att jag som vuxen måste öva på att skippa alla förväntningar. Ha gärna en idé men uppmuntra alla utsvävningar som barnet själv gör eftersom DET är vad kreativitet handlar om.

Jag brukar se till att förbereda allt material innan vi sätter oss ner för att skapa eftersom det minimerar stress och frustration. Ibland, när jag har en tydlig idé om något specifikt, förbereder jag även en egen variant (som av igelkottarna ovan) för att kunna visa hur slutresultatet kan se ut. Sen gör vi varsin variant ihop så att han får möjlighet att lära sig nya tekniker. 

 

Inför den här idén om att skapa säsongsbetonade alster köpte jag en stor bit anslagstavla i kork som jag gav samma färg som väggen bakom har. Jag tänker att det är fint att låta våra skapelser hänga framme för att ge kreativiteten större betydelse men hade inte hittat någon lösning som kändes bra tidigare. Den här anslagstavlan passar perfekt eftersom den inte är utmärkande plus att det är så enkelt att anpassa den efter behov och önskemål.

Förresten, tro inte att alla projekt går som smort och blir tiptop. När Elton gjorde den svarta spindeln (det är alltså hans handavtryck x 2) tömde han hela burken på sina kläder. ”Jag har målat in mig” sa han nöjt och som tur var så använder vi fingerfärg som är lätt att få bort men det var ju sådär lagom kul ändå. Vi kör faktiskt på fingerfärgen till nästan allt så att han kan välja om han vill måla med fingrarna eller med penslar.

 

Sen var det ju det där som rubriken utlovade, om höstpyssel för alla. Vi brukar använda oss mycket av naturmaterial så att Elton kan vara med och samla in det (återigen för att addera ännu en dimension till skapandet) och en dag fick jag syn på så fina stenar som stod upp av sig själva. Vi tog med dem hem, gav dem vit färg och ett ansikte och voilà – bästa halloween-pyntet!

 

 

3 kommentarer Lägg till din
  1. Ser verkligen fram emot att få pyssla såhär med framtida barn! Och jag blev själv sugen på att göra några söta igelkottar eller ett äppeltryck. Tack för inspirationen!

  2. Blir inte klok på hur du inspirerar i föräldrarskapet! Korktavla ska inhandlas på stört! Minns själv hur jag älskade att leka galleri som liten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *