DIY: STUMPLJUSSTAKE

diy stumplljusstake

 

Även om varenda litet fågelkvitter får mitt hjärta att ta dubbla skutt av vårlängtan så är ju dagarna fortsatt rätt mörka. Jag försöker därför maxa kvällsmyset med te och tända ljus och har på så sätt samlat på mig en hel del små stearinstumpar.

Eftersom jag inte är en vän av att slänga funktionsdugliga pryttlar bestämde jag mig därför för att göra en egen stumpljusstake. Jag älskade den keramikliknande looken de fick och kunde inte sluta så nu har jag istället ett helt gäng.

 

ljusstake i lera

 

Jag valde att med flit låta dem bli lite skeva och skavda eftersom jag gillar det utseendet. De var busenkla att göra och jag ska snart visa dig hur du kan göra egna varianter.

Men snälla se till att läsa de små varningarna jag utfärdat lite längre ner. Jag känner nämligen alltid att jag har ett visst ansvar när tipsar om att göra egna ljusstakar eftersom ett nedbrunnet hem aldrig är något jag vill ha på mina axlar. 

 

Okej, då kör vi!

 

diy stumpljusstake tutorial

 

DU BEHÖVER:

Lufttorkande lera*, akrylfärg**, superlim*** spik**** och en kniv.

 

* Det går säkert minst lika bra att använda annan lera och den som ska härdas i ugnen kanske håller snäppet bättre. Dessvärre har jag inga råd att ge kring den då jag som sagt använde mig av lufttorkande lera.

** Även färg är såklart valfritt men se till att den inte är brandfarlig. Vill du att ljusstakarna ska hålla extra bra är det även smart att lacka dem.

*** Se till så att det inte är brandfarligt.

**** Använd gärna olika längder för ett mer spännande uttryck på din lilla samling av ljusstakar.

 

 

GÖR SÅHÄR:

1. Forma leran efter eget önskemål. Vill du få jämna ytor kan du använda en tvättsvamp/trasa och lite vatten.

2. Låt sen leran vila tills den blivit lite hårdare och lättare att hantera. För mig tog det ungefär en halvtimme.

3. Stick därefter en spik genom leran och dutta på lite superlim runt kanterna. Låt torka i ett dygn.

4. Måla ljusstakarna i valfri färg och låt dem torka innan du eventuellt lackar dem.

5. Stick dina små stumpar på spiken och tänd ljusen.

 

 

Var alltid försiktig när du tänder ljus och ha dem alltid under uppsikt. Arbeta aldrig med material eller produkter som är lättantändliga eller brandfarliga.

 

diy candle pin holder

 

Gör ljusstakens platta så stor att stearin kan droppa ned på den (det kommer ske). Är du orolig för att stearinet ska rinna ut på bordet kan du göra en liten kant som på bilden ovan. 

 

diy ljusstake
Det var faktiskt otippat roligt att arbeta med den här lufttorkande leran och jag kan tänka mig att det kommer upp fler roliga projekt här framöver. Fast förhoppningsvis inte med fler ljusstakar för nu vill jag gärna att fågelkvitter och knoppande buskar ska ta över.  Snart!

Spara

10 kommentarer Lägg till din

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *