DIY: BABY MOBILE

diy baby mobile

Inte nog med att jag i början av veckan visade mitt livs andra broderi utan jag har även, för första gången sedan syslöjden i skolan, lärt mig virka! Resultatet blev inte vad som helst utan en baby mobile med fem små VALAR!

Det här är en sån typisk grej som jag hela tiden sagt ”ååh, det vill jag också kunna” om när jag sett andra som visat upp sina virkade alster. Men hallå, youtube är ju fullt med guidande videos om hur man gör och är alltså en piece of cake så fort man sätter igång. Häng med så ska jag visa hur sängmobilen blev till.

 

diy du behöver

För valarna behöver du:
Garn, virknål (jag använde storlek 4), stoppning, sax och nål.

För mobilen behöver du även:
En broderibåge, såg, skruvögla, dremel eller hammare & spik och tråd.

 

virka amigurumi

För att virka de små valarna följde jag helt enkelt en tutorial för en narval som jag hittade HÄR. Tyckte dock att de blev sötare utan det lilla hornet och valde att sluta så fort den lilla valkroppen var färdig.

Den första lilla valen tog mig någon timme att få färdig eftersom jag dels var rookie på det här med att virka men också för att jag tappade räkningen gång på gång. Det hjälpte att skriva ner mönstret för hand och efter några gånger blev det lättare. Nu kan jag mönstret i huvudet och gör klart en liten val på ungefär en kvart.

 

virkade valar

Trots att jag använde samma virknål för alla så blev de olika stora beroende på garnet jag använde mig av. Jag gjorde två stycken i varje färg men när jag satte ihop mobilen bestämde jag mig för att bara ha fem valar och då blev effekten av dess olika storlekar extra rolig.

 

sängmobil till bebisar

Själva mobilen gjorde jag genom att såga itu en broderibåge.

 

diy sängmobil

Som jag sedan satte ihop igen med hjälp av en skruvögla.

 

baby mobile

Därefter gjorde jag ett hål i varje ände av ramen (med hjälp av en dremel men det borde gå med en tunn spik och hammare också – dock med risk för att ramen spricker) där jag fäste en tråd som jag sedan knöt fast i varje val.

 

gör en egen bebismobil

Nu hänger den här och dinglar och väntar på en liten bebis som förundrat ska stirra på de små valarna när de svävar runt ovanför hens huvud. Är verkligen nöjd med utseendet men mest av allt glad över att jag har en liten på väg som jag kan tillverka så fina saker åt.

 

Translation: My fiancée and I are expecting a baby at the end of May and I decided to make a baby mobile whilst waiting.

You’ll need:

For the whales: yarn, crochet needle (I used one that was 4 mm), scissors, needle and stuffing. I made it by following THIS tutorial but skipped the horn.

For the mobile: One embroidery hoop, saw, screw eye, dremel or hammer + needle and thread.

Cut the embroidery hoop in two pieces and put them back together using a screw eye. Make small holes in each end using a dremel or hammer + needle and use a thread to apply the whales. Done!

38 kommentarer Lägg till din
 1. Men hur söt?! Har tyvärr ingen pluttis i min närhet just nu, men om jag hade haft det skulle detta vara en så himla rolig grej att ge bort!

 2. Åh så vackert! När jag började virka så gjorde jag nästan bara små söta djur och har nu ett gäng redo att ge bort till den förste i min närhet som får barn ;)

 3. Gud så sött! Och smart att använda en broderibåge sådär, håller på med en mobil till vår lilla bebis som också kommer snart och har klurat lite på själva upphängningen – kan hända att jag gör som du! :) Först på listan står dock ett babynest som snaart är klart, kika gärna in imorgon för att se resultatet!

 4. Åh vad tjusig den blev! Jag gjorde en mobil sist men med grov ståltråd som ”gänganordning” (kallas det så?) men den ser lite ranglig ut jämfört med din. Kanske får göra en uppdatering till nya bebisen…

 5. Ååååh! *hjärtögonsemoji* Så himla fin och så smart att såga itu en broderibåge.
  Om du vill ha fler avslappnande virkprojekt så kan jag tipsa om att virka disktrasor i linne eller bomullsgarn. Okej, det låter inte så glammigt med disktrasor kanske men de blir fina och miljövänliga och det tänker jag passar dej :-) Bara att virka fram och tillbaka i en rektangel i den storlek en vill ha!

 6. Ååh har en likadan sparad från Pinterest som jag tänkt göra åt vårt barn! Denna dock med kaniner men samma båge, så himla tjusig!

 7. Oh vad jag älskar denna typ av inlägg, DIY är bland det bästa som finns ju! Sötaste mobilen! Läser ofta härinne men är så dålig på att kommentera så kände att det var dags nu när ett inlägg var sådär extra mysigt!!!

  Ha en fin dag, kramar Louise

 8. Åh så fint det blev! :) Väldigt söta valar och tror du gjorde rätt i att ta bort hornet :) Blev finare utan! Gillar färgvalet ihop också, känns härligt och lugnt! Kul att få se hur det blev :)

 9. Hej, får jag tippsa dig något? Hade också plan med stickat mobile – pratade om det med min barnmorska. Hon sa, att mobile ska absolut ha starka färger, rött är första barwen en bebis kan se. Men dock inte från början. Därför tycker jag, att de milda färgerna i din mobile kommer er bebis först verkligen sent att se. Fick någon annan stickad leksak, kan jag rekommendera: stickade baller, fyllt med något (? lätt och miljövänligt, vet inte vad det var i våra) och på snöra. Det var jätteattraktiv för min dotter när hon var typ fyra månader, hon såg röda ballen och vips slåg hon mot det. Det var det första hon lyckades med! Så stolt jag var :-).

  1. Haha okej ”tack” för ditt tips. Som du ju ser så har jag redan gjort en mobil så det är lite svårt att ändra färger nu. Tror dessutom inte att det första vi gör är att slänga ner vår bebis i en spjälsäng så att den får se mobilen. Se det bara som en rolig grej :)

   1. Fick samma tips av min syster när jag sa att jag föredrog pastell och dova färger till det kommande barnet. ”Man ska absolut ha färgglada kläder och leksaker för det ser barnet tydligare och blir gladare av. ”
    Så jag kanske köper ngn färgglad leksak, men att köpa allt i skrikiga färger Kommer inte hända..

    1. Nej, alltså det är väl klart att vårt barn kommer få se starka färger OCKSÅ. Det är ju inte så att man kommer bädda in dem i ett vitt rum där det inte finns en enda nyans av någonting :P Men det känns som att man som förälder (speciellt såhär innan man ens fått sitt barn) kan få gå lite på sin egen personliga smak ;)

 10. Men åh, vilken fin mobil! Din virknål ser dessutom ut att kunna användas till krokning/tunisisk virkning som är lite som ett mellanting mellan stickning och virkning. Brukar leta mig halvt fördärvad efter krokningsnålar i second hand butikerna runtom i Göteborg, men hittills utan tur. Ser fram emot att se fler av dina textila slöjdprojekt! :D

 11. Så himla söt!!! Smart med broderibågen också :) Vet du jag drömde att jag gjorde en baby mobil till dig i present, fast med små lerkaniner istället för valar. Men sen kom jag på att du säkert ville göra en själv så jag var osäker på om jag skulle ge den till dig ändå, haha. Drömmar :)

  1. Hahah men fy vad gulligt ändå :) Bara så att du vet att OM du skulle gjort en skulle jag blivit väldigt glad för den!

 12. Vilken himla fin! Jag håller också på med en babymobil fast min ska bestå av ett gäng luftballonger. Bra tips här med den delade broderibågen – det ska jag ha i åtanke om jag inte hittar det jag söker i naturen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *