VÅRT BRÖLLOP ÄR INSTÄLLT

vårt bröllop är inställt

 

Nu tror ni kanske att jag försöker luras så att ni ska klicka er in och läsa inlägget men så är det inte. Det är helt sant, vårt bröllop är inställt!

Sen är det kanske inte lika allvarligt som det låter, för vi ska fortfarande gifta oss. Men äh, det blir meckigt att börja från det här hållet. Låt oss ta allt från början!

 

bröllopsblogg

 

⋅ Den 23:e december 2013 förlovade vi oss. Sen hade vi liksom ingen tanke på bröllop alls utan var nöjda med hur vi hade det. Varken jag eller Viktor har haft någon dröm kring hur vi en dag skulle vilja att vårt bröllop såg ut och därför blev det enklare att bara skjuta på det. Så vi gjorde det. I tre år.

 

⋅ Förra året fick vi nyheter som gjorde att vi kände att vi faktiskt borde bli man och hustru. Jag har förstått att det är ett rätt smart drag överhuvudtaget när en har barn ihop. Nyheterna (det handlar inte om mig så jag berättar mer när jag kan och får) gjorde att vi fick snabba oss på en aning och därför sattes ett datum tre månader senare. Vi valde att ha bröllopsdag i februari eftersom den månaden annars är rätt trist och eftersom Viktor fyller år i januari och jag i mars skulle det bli tre gråa månader med skojiga grejer.

 

⋅ Med en snäv budget och en tight tidsplan bestämde vi oss för att ha en kyrklig vigsel nu och en fest längre fram i tiden. Egentligen hade det här upplägget passat oss allra bäst i vilket fall som helst eftersom vi vill kunna njuta av vår dag utan att stressa. Jag känner mig själv rätt väl och att rodda en middag/fest efter att en varit nervös över vigseln känns inte alls optimalt.

 

gifta sig i rådhuset

 

⋅ Så vi bokade samma kyrka och samma präst som när Elton döptes. Vi köpte ring och kläder. Det bokades band, fotograf och frisör. Vi fixade restaurang att äta på under kvällen med närmsta familjen. Och vi skickade ut våra inbjudningar.

 

⋅ Sen började återbuden hagla in. Flera av de professionella personerna som skulle hjälpa oss under vår dag den fjärde februari ställde in. Det hade säkert gått att få the second best när det gäller allt men det började till slut kännas som ett tecken. Som om universum liksom ville annorlunda.

 

⋅ Så vi tänkte om. Jag fick ringa runt till de vi bjudit in till vår vigsel och säga ”jag är ledsen men jag måste be att få ta tillbaka vår inbjudan”. Vi ställde helt enkelt in hela bröllopet som vi planerat.

 

atilio bröllop

 

Istället kommer vi gifta oss i rådhuset i Göteborg. Datumet är detsamma men allt annat är egentligen ändrat. Vi kommer att bo på hotell hela helgen och bara ha några lugna dagar i Göteborg. Vi tar på oss våra kläder, traskar iväg till Gustaf Adolfs torg, möter upp de 15 närmsta familjemedlemmarna som får tillåtelse att närvara och så säger vi ja till varandra.

Inga blommor. Ingen fotograf. Ingen fest. Bara en enkel middag efteråt med de allra närmsta.

 

Vårt bröllop, så som vi trodde att det skulle bli, är inställt men världen går inte under för det. Det här känns ärligt talat som en rätt fin och skön lösning det också. Och vet ni, nu är det mindre än två veckor kvar!

 

 

52 kommentarer Lägg till din
 1. Vi gjorde precis samma sak. Vigsel i rådhuset i Umeå där vi bodde , bara de närmaste, middag på restaurang efteråt. Svärföräldrarna tog vår ettåriga dotter som då var vårt enda barn några dagar efteråt, bodde med henne i r lägenhet pch vi tog färjan över till Vasa för lite minibröllopsresa med hotell och tid tillsammans. Fest kan vi ha senare om vi vill – kanske till vår tionde bröllopsdag, då har jag nyss fyllt trettio och barnen är mycket större så ingen stress med dem på samma sätt.
  Rekommenderar varmt enklare vigsel om man känner att bröllopet aldrig blir pga festplanerna. Har man barn är Det som du säger jätteviktigt att antingen vara gifta eller noga se över det juridiska. Om ena parten dör ärver barnen, inte sambon om man inte är gifta och då kan man hamna i knepiga situationer eftersom tex gemensam bostad eller dylikt kan hamna till hälften under förmyndarskap. Grattis till ert kommande giftermål!

 2. Ungefär så gjorde vi när vi gifte oss. Eller i ännu mindre skala, och i hemlighet. Passade oss perfekt. Viktigt hitta sitt sätt, stort eller litet eller mittemellan! Om man ska gifta sig vill säga, det ville vi göra av flera skäl.

 3. Låter som en helt underbar dag i mina öron! :) sådär önskar jag att vi gjorde istället. Istället lyssnade vi för mkt på andra och ändrade våra planer.

 4. Så himla rätt ändå! Låter helt perfekt! Vi kommer inte gifta oss än på ett tag men har (förstås!) redan funderat en massa. Känns ofta som att bröllop tenderar att bli en extremt stor grej och framförallt väldigt dyrt om man jämför med en vanlig stor fest. Mannen är nöjd ”sålänge han får gifta sig med mig” men jag vill gärna slå på lite i alla fall utan att behöva leva på nudlar året efter ;)

 5. Alltid jobbigt när det inte blir som man tänkt, men låter som ni hittat en riktigt fin lösning ändå! Och utan allt runtomkring kan ni ju fokusera mer på varandra och att må bra på er dag. :)

 6. Tror att det kommer bli hur fint som helst ändå! Jag menar eftersom ni båda verkar tycka att själva festen inte är det viktiga utan att ni ska spendera ett långt och galet bra liv ihop så spelar ju inte omständigheterna runt omkring så stor roll.

 7. Nu började jag gråta lite, faktiskt. Noll procent besvikelse dock, utan för att det låter så himla vackert alltihop. En aning vemodigt men himla himla vackert. Grattis till de nya härliga planerna! Åh <3

 8. Jag och min man gifte oss relativt nyligt och vårat bröllop blev inte Heller som vi hade tänkt oss. VI hade vigsel och en fest men allting blev mindre och på mindre budjet än vi först tänkt. Det blev ingen prinsessklänning eller pressad kostym. Inga stora blomsterarangemang eller utomhus bröllop om sommaren. Men det blev så mycket bättre än vi någonsin trott.
  Vi gifte oss en höstkväll ned våran släkt och närmaste vänner närvarande. Våra vänner hjälpte oss med allt från att laga middag till oss innan vigseln till att sminka mig och vara fotograf. Vigseln blev liten och intim i stället för stor och färggrann. Vi gifte oss på hösten för att det hsdeblivit gör jobbugtunder sommaren. Vi fick missfall i juni. Men ett höstbröllop var det bästa som kunde hänt just då. För vi fick fira att vi älskar varandra och på mina oss om att det är det ända som är viktigt. Att vi har varandra, jag, Markus och vår son Helmer. Oavsett vad har vi alltid varandra och resten är bakgrundsbrus.

 9. det låter cirka exakt som vi har planerat göra. Har aldrig drömt om bröllop på det viset, men jag vill gärna gifta mig med Sami. Spelar liksom ingen roll med fest och hitan och ditan eftersom det egentligen bara gäller oss. Tråkigt att det inte blev som ni tänkt från början, men jag tror att ni inte kommer ångra er i efterhand ändå – det är ju bara er det gäller. Det är bara ni som ger er helt till varandra (jaja, såhär fånig blev en tydligen på ålderns höst…) <333

 10. Självklart kommer ni få en underbar dag :) Skönt att det känns okej för er. Kan ju vara härligare med färre gäster, då hinner en prata med alla :)

  Men vad är det för folk som ställer in så där utan att fixa någon typ av ersättare? _Det_ hade jag varit besviken på. Känns inte så proffsigt :(

  1. <3

   (Det var bland annat restaurangen vi tänkt äta på som bestämde sig för att ha stängt mellan jan - mars och utan den har vi tre pizzerior, en thairestaurang och sibylla att välja på :P Så det rörde inte bara sig om personer som ställde in men jag förstår vad du menar)

 11. Låter verkligen jättehärligt! Heja er! Kommer bli hur bra som helst trots ändrade planer <3 Det är ju lixom Er dag! All kärlek!

 12. De nya planerna låter väldigt spännande :) Hoppas att ingen oförutsett händer nu :)
  Vi kör också på delat firande, festen är fixad sedan länge medan vigseln tar lite tid att få allt klart.

 13. Jag tycker ni gör helt rätt! Bröllop behöver inte vara ens minsta lilla storslagna för att vara fantastiska! Jag och min fru gifte oss på rådhuset i Örebro med endast närmaste släkten närvarande och följde upp detta med en middag av plockmat hemma hos svärföräldrarna. Alldeles lagom litet, ekonomiskt och perfekt för oss! :)

 14. Perfekta bröllopet enligt mig. Jag, min man, våra två barn (lillan var bara påtänkt då), våra mammor, kvinnan som vigde oss och ett fint rum i Rådhuset. Så såg vår vigsel ut. Enkelt och det enda som kosta lite var våra ringar och maten vi bjöd på hemma hos oss :) Två av våra vännor stod utanför och vänta för att överraska oss när vi kom ut och dem kasta ris och så *haha*

  Jag har alltid varit emot giftemål, jag har aldrig drömt om ett stort bröllop för jag vill inte vara så i centrum :) Men efter flera år tillsammans, husköp och då två barn så kändes det ändå rimligt att vi skaffar oss ringar på fingret och blir man och fru. Mycket av det praktiska underlättar också när man är gift såklart. Kan bli hur bra som helst och tror ni kommer få en underbar dag ändå!

 15. Som bröllopsfotograf vill jag bara be er tänka två varv extra när ni bestämmer ”ingen fotograf”, för det är så enkelt att säga nu när man kollar budgets och har traditioner i tankarna, men jag vill ge er ett litet perketiv på det: Visst, det kanske känns obetydligt nu när det är så ”litet”, men om tio år är det här bröllopet ännu viktigare än vad det skulle ha varit om ni haft en jättefest. För det här är era allra, allra närmaste, och vem vet när ni alla ses igen eller om någonting händer med någon? De flesta bröllop jag fotar är just sådana här som ni tänker, här i USA kallar vi dem ”elopements” och de flesta av mina brudpar bokar mig mindre än två veckor innan för att dem tänkte som ni men sedan ändrade sig. Och det är de vackraste, allra mest känslosammaste av alla bröllop. Det finns många duktiga fotografer i Göteborg och du kan boka dem för en timme eller till och med mindre. Det kostar inte mycket, men det är ett beslut som du absolut inte kommer att ångra. Det är en väldig stor dag i ert liv, och det är inte blommor eller kyrka som är viktigt: det är ni, ni och er närmaste familj. Det är en dag som aldrig kommer tillbaka. Fester behöver man ingen fotograf på. Där kan folk fotografera med sina iphones bäst dem vill, dem bilderna är ändå bara facebook-material.

  Mina föräldrar gjorde som ni, -91. Dem hyrde ett litet kapell för 15 personer och hade en präst som utförde en borglig vigsel (superrädd för min pappa, som hade råkat säga ”inget jävla religiöst tjafs” när dem bokade honom och kapellet). Dem hade ingen fotograf, ingenting. Vi har en studiobild tagen timman innan, där jag (3månader) och mamma och pappa är med. I efterhand är det en stor sorg för farmor, för det var enda gången i hennes vuxna liv som hennes tre bröder samlades på en och samma plats. Idag är alla tre borta. Porträttbilder känns oftast meningslösa i ögonblicket, men det är dem som kommer att sparas i generationer framöver. Det är dem Elton kommer att visa för sin fästmö när dem planerar sitt bröllop om trettio år, det är dem bilderna din ev dotter eller sondotter kommer sucka över för att hon tycker att du var så vacker då.

  Så även om det känns onödigt, så ta ett djupt andetag och fundera på om det är snålhet eller verklighet ointresse som får er att tänka att ni inte ska ha någon fotograf. Jag har aldrig mött någon som ångrat att dem betalat för en fotograf, men jag har mött många som ångrat att dem inte hade en. Rätt person blir inte en trist, stel främling utan en trygg vän som hjälper er och stöttar er. <3

  Lycka till. Er dag kommer bli helt fantastisk. det viktigaste är inte storleken på bröllopet, utan mängden kärlek!

  1. Det är precis av den anledningen som jag och min sambo gav syrran ett par timmar extra med sin fotograf i bröllopspresent. Det gjorde att fotografen följde med till mottagningen efter vigseln och tog porträttbilder på alla gästerna. Syrran och hennes man hade inte önskat sig något speciellt i bröllopspresent, så istället för att de skulle få någon pryl valde vi att ge dem lite mer dokumentation av deras stora dag.

 16. Tycker era nya planer låter helt fantastiska de också! Och bröllopet hänger ju verkligen inte på en flådig fest eller storskalig dag – det kommer ju förhoppningsvis blir en av de bästa dagarna någonsin ändå <3

 17. Tror det kommer bli superbra jag : ) Vem har bestämt att bröllop måste vara en storslagen fest för typ hundra ytligt bekanta… Bra att ni tar det beslutet som känns bäst för er!! Önskar er all lycka och en jättefin bröllopsdag<33

 18. Jag och min numera man gjorde lite samma sak inför vårat bröllop som var i somras. Det ena ledde till det andra (feltryckning i inbjudan som det minsta problemet), och det slutade med att vi ställde in vår bröllopsfest och istället bjöd på bröllopsfika utanför kapellet efter vi gift oss. Jag var en barfotabrud, och det hela blev bara så intimt och mysigt. <3 Efteråt så gick vi iväg och fotograferades, och sen åkte vi till hotellet för att duscha av oss. Iklädda mjukiskläder gick vi sen ut och åt.
  Det enda jag kanske tänker på nu i efterhand är att vi hade kunnat göra bröllopet ännu mindre i sig, men det spelar ju egentligen ingen roll längre.
  Det jag ville få sagt med det hela är att det är okej att ställa in och ändra – jag fick en enorm ångest inför det, men det blev jättefint och bra i slutändan ändå. Det jag hade önskat var modet att göra det HELT som vi ville, men det blev ändå ett slags mellanting som vi ändå blev riktigt nöjda med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *