NÅGRA BÖCKER JAG LÄST SEN SIST + NYA SÄTT ATT RECENSERA BÖCKER PÅ

NÅGRA BÖCKER JAG LÄST SEN SIST + NYA SÄTT ATT RECENSERA BÖCKER PÅ

 

Det var flera, flera månader sen jag la upp ett boktips på bloggen. Det beror till viss mån på att jag inte läser lika flitigt som tidigare men mest på att jag tycker att de här inläggen är så svåra att formulera.

Min hjärna har känts väldigt mosig och trög det senaste året och när jag läst ut en bok vet jag ofta inte ens vad jag tyckte om den. Det i kombination med att jag inte är någon snaskig recensent gör att jag drar mig för att lägga upp de här inläggen.

 

de polyglotta älskarna

 

För att förklara vad jag menar kan vi ta De polyglotta älskarna av Lina Wolff som exempel. Jag sträckläste hela boken och älskade varenda mening men när den väl var utläst började jag undra vad den egentligen handlade om.

Eller, jag förstår att det är tre olika berättelser som bland annat handlar om makt och hur kvinnor ofta framställs i litteraturen. Det är en lite switcheroo på de dammiga strukturerna och här är det istället männen som är känsliga och i viss mån veka och kvinnorna som har övertaget, visar hämndgirighet, ondska och en enorm styrka. 

Men det är framför allt en riktigt jäkla bra story. Jag som läsare visste inte alls vad som skulle hända och ville bara vända blad efter blad (vilket jag också gjorde) för att få reda på nästa drag. Men efteråt kände jag mig som sagt osäker på vad jag egentligen tyckte.

 

Ni får inte missförstå mig, jag vet att jag gillade boken men det är så svårt att veta vad jag ska skriva om den i ett sånt här inlägg. Jag tycker och känner visst inte så mycket som jag hade hoppats. Låt oss därför testa en ny grej.

 

Skulle jag rekommendera boken till andra? Absolut!
Är själva läsupplevelsen värd tiden? You bet!
Går jag runt och tänker på den i efterhand? Nja, lite ibland kanske.
Vill jag diskutera den med andra? Nej, faktiskt inte.
Vill jag läsa om den? Tveksamt.

 

ställ ut en väktare

 

Okej då, vi går vidare till Ställ ut en väktare av Harper Lee.

 

Det enda jag visste om Harper Lee var att hon tidigare skrivit To Kill a Mockingbird, en bok som fungerar som obligatoriskt inslag i skolundervisningen i USA. Boken jag hittade i affären beskrevs i Expressen såhär:

”‘Ställ ut en väktare’ ska ha varit den unga Harper Lees ursprungliga försök att skriva en roman om det som så upptog hennes tankar under 1950-talet: Den amerikanska söderns rasmotsättningar och de grova orättvisor som svarta fortfarande utsattes för.”

 

Aha, en bok som är skriven innan To Kill a Mockingbird men som utspelar sig efter debutboken. Spännande tänkte jag och satte tänderna i den. Låt oss här applicera en recensionsmetod jag lärt mig genom Alex och Sigge’s podcast här:

 

Förväntningarna innan och bokens start gjorde att jag i början tyckte att den var en solklar 4:a (av 5 möjliga). 

Direkt efter att boken var utläst var jag dock besviken och förvirrad. Kände mig lurad och tyckte att den var en 2:a.

Nu i efterhand vill jag ändå plussa på betyget lite  eftersom jag inte ångrar att jag läste hela. Säg att den är en 3:a då. En helt okej bok som tar upp många frågor en bör reflektera över och försöka förstå. Men sättet detta görs på är extremt svart och vitt, förvirrande och överdrivet.

 

jag vet allt det här

 

Nästa bok jag läst är Jag vet allt det här av Annika Paldanius. Såhär skrev jag om den efter att jag läst ut den:

 

Ok, älskade den här boken! Så mycket att jag egentligen ville sträckläsa den men eftersom den är sprängfylld med medicinska termer (OBS, på ett närmast poetiskt sätt) gick det inte att läsa så länge utan att börja skumma.

Bokens huvudperson är Hanna, en läkarstudent i Göteborg som delar med sig av det hon vet om livet. Den handlar om allt från sjuka scenarion, vardagliga händelser, sorgliga upplevelser och allt som sker där emellan.

Språket med de poetiska formuleringarna passar mig perfekt och dessutom älskar jag att läsa riktigt långa meningar – något författaren också verkar ha en förkärlek till. Däremot får jag ibland en känsla av mani när det blir lite mycket snack om amasoner (hur många gånger kan en upprepa ett sånt ord egentligen?) och hur vackra och fantastiska de är. Då upplever jag de långa meningarna som hetsiga och kan inte riktigt relatera längre. Extra stort plus för att hon nämner pepparkakshusen i Landala Egnahem pga känns fortfarande som mina hoods <3

 

Läs den!

 

 

boktips

 

Nu har jag skrivit ovanstående recensionsmodeller lite med glimten i ögat men finns det något av dessa tre ni föredrar? Vill ni att jag recenserar böckerna efter ett visst antal kriterier (vilka frågor bör jag ställa för att få f ram en relevant recension?), vill ni ha ett betygsystem från 1 – 5 eller vill ni bara läsa en kort liten text kring vad boken handlade om?

Och framför allt: vill ni att jag klumpar ihop ett gäng böcker i varje inlägg på samma sätt som jag tidigare gjort eller ska jag lyfta fram en bok i taget efterhand som de blir utlästa?

 

Det vore så fint med lite input så att jag kan komma igång med bokinläggen igen. Tack på förhand!

 

 

Spara

20 kommentarer Lägg till din
 1. Å! Bokrecensioner är tillbaka! Jag har saknat dem och gillar när du klumpar ihop flera stycken i ett och samma inlägg. Gillade första sättet med de snabba frågorna, men tyckte också frågan om förväntningarna innan var intressant. Kan ju göra mycket för hur man tar emot och uppfattar en bok eller film. Höga förväntningar som inte boken lever upp till kan ju dra ner betyg och helhetsintryck, samtidigt som den kanske får sämre betyg än om man inte haft några förväntningar. Ehh… rörigt. Hoppas du förstår vad jag menar :)

 2. Tycker också det är skitsvårt att skriva bokrecensioner, även om jag gör det hyfsat ofta på min lilla blogg. Vill liksom inte skriva för mycket eller avslöja slutet. Gillar den första recensionen här, kort summering av handling, språk och genre och sen svar på frågorna ”skulle jag rekommendera den” osv. Gillar det här med om det är en bok som fastnad i huvudet, det kan ju böcker man inte gillar också göra.

 3. Jag tycker en kort kort kort beskrivningen av boken först (alltså jättekort). Sen älskar jag sigges betygsskala! Den säger så himla mycket tycker jag (tji fick Alex som gav skalan typ 111, jag använder den!). Kan man inte använda den tillsammans med frågorna? För de säger ju också mycket.

 4. Jag gillar kort beskrivning + snabbfrågor + sifferbetyg mest tror jag! Alla tre fungerar dock fint, så himla stor skillnad är det inte tycker jag. Ibland fungerar det bättre att utveckla sig mer i en längre text. Kul med recensioner! Jag brukar kika in här när jag ska läsa nya böcker <3

 5. Hej Sandra! Först och främst: Jag gillar att läsa om dina läsupplevelser! Tycker det låter om ett bra sätt att recensera att ha lite olika ”kategorier”/frågor som du svarar på angående varje bok. Sedan utöver det kanske du kan framföra något peciellt med just den boken, t ex något du speciellt gillade eller inte alls? Då tror jag att man får en ganska bra bild på din åsikt. För mig personligen, när jag ska bestämma ifall jag också vill läsa boken, handlar det även mycket om skrivstilen i boken och den är det ju lite svårare att beskriva. Gillar hur Sandra Beijer brukar ta med bilder på olika textpassager i sina bokinlägg, det är ett snart sätt att ge läsaren en liten glimpse av vad som faktiskt väntar. Ha en trevlig söndag!

 6. Jag gillar första mest! Tycker det är så svårt med recensioner, för även om en vill veta in i detalj vad som tycks om boken/filmen etc så är det ändå jobbigt att läsa alldeles för mycket utan punktform. Ögonen har liksom något att vila på när det blir lätta frågor eller listor, tänker jag!

  Ps, kul med boktips igen!

 7. Första sättet tycker jag var bäst, man får liksom veta det man vill veta :) Kul också att jag kände exakt samma som du om De polygotta älskarna, gillade boken medan jag läste den men när jag var klar så var jag liksom färdig med den och inget jag gick runt och tänkte mer på efteråt.

 8. Åh, fine bilder!! Jeg likte best den første varianten, men kanskje med ett innslag av en kort beskrivelse av boka også? Ser frem til å lese mer om bøker her inne igjen :)

 9. He he kanske jobbig feedback men tyckte alla systemen var bra! Helst både lite text och några svar enlig punkter som på böckerna här ovan, gärna flera böcker i ett inlägg. Men det är detaljer, allt du skriver blir bra och intressant :)

 10. hahaha åh blev också smått galen på alla dessa jävla ”amasoner” i ‘jag vet allt det här’ – i övrigt älskade jag den, jag med!

  alltid trevligt med bokrecensioner! ska själv läsa båda de andra du nämnde i år, tänkte jag.

 11. Första sättet föredrar jag, och hemskt gärna en bok per inlägg! Blir lättare att minnas då! Inspireras mycket av dina bokinlägg :)

 12. Jag gillar snabbfrågorna. Brukar inte vilja läsa alltför utförliga recensioner så det passade mig perfekt. Boken Jag vet allt det här är för övrigt sparar i mobilen, plockade upp den på chans inne på akademibokhandeln och blev så nyfiken att jag var tvungen att fota omslaget för att komma ihåg. Än mer sugen på att läsa den nu!

 13. Nu har jag både sett, hört och läst så mycket om de polyglotta älskarna att jag definitivt måste läsa boken snart! Älskar bokrecensioner både i skrivet och poddformat, eftersom jag själv gärna läser och är uppe i ett läsflow just nu också. Det första recensionssättet tilltalade mig, kanske för att en del av svaren på frågorna väckte frågor hos mig. :)

 14. Åh blev himla inspirerad av detta! Älskar iden med frågorna, kanske är något jag kommer ta upp själv till mina bokrecensioner. Det är nästan svårt att veta vad man faktiskt tyckte om en bok ibland, men med några standardfrågor känns det som det blir tydligare för både mig själv och läsare.
  Himla kul att läsa lite om böcker här inne igen, har saknat dina boktips faktiskt! Gillar när det är ihopklumpat flera böcker i inlägget, men om det är någon särskild bok som berört lite extra hade det varit fint att verkligen få ta del av dina analyser i ett eget inlägg. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *