ELTONS FAVORITBÖCKER: 8 MÅNADER

eltons favoritböcker 8 månader

Jag är så glad över att vi läst böcker för Elton ända sedan han var två månader gammal. Dels för att det har fått honom att själv uppskatta en mysig lässtund men också för att det är häftigt att få följa hans utvecklingen genom böckernas värld.

I början var det nämligen tydligt att han inte förstod så mycket och mest tittade på färger och mönster. Nu stannar han upp och utforskar saker på sidorna och vänder inte blad förrän han är färdig. Jag är säker på att det bara kommer bli mer och mer givande med tiden och som en bokälskare av rang är jag glad att vi delar det här läsintresset. 

 

Jag tänkte därför ta och tipsa och Eltons favoritböcker för tillfället. 

 

barnböcker

 

Först ur är de klassiska kanin-böckerna av Lena Andersson som är hans absoluta favoriter.

 

babblarna bok

 

Näst bäst tycker han om Babblarna. De innehåller dock bara bilder så en får liksom hitta på historien själv. Vi brukar mest prata om vad de gör på bilderna eller sjunga Babblarna-låten när vi bläddrar.

 

bra böcker för små barn

 

Rim är alltid roligt. Och framför allt om de är finurliga med fina bilder. Just den här ↑ är boken vi läser vid läggdags varje kväll och eftersom den hängt med i ett halvår nu är den lite tilltufsad. Ska definitivt hålla utkik efter fler böcker från Sara Olausson framöver.

 

sångböcker små barn

 

Alla former av sångböcker går hem och den här serien är väldigt trevlig. Har en däremot ett barn som vill kika färdigt innan det bläddras låter det oftast såhär:

🎵 En elefant balanserade… 🎵

….

….

30 sekunder senare

….

*bläddrar*

🎵 på en liten, liten spindeltråååd🎵

 

djurböcker små barn

 

Djur är ett annan stort intresse i den här familjen. Just nu tittar vi på verkliga djur, tecknade djur, leksaksdjur, gosedjur och djur på foton samtidigt som vi härmar deras läten. Eller ja, det är bara jag och Viktor som härmar läten dårå men vem vet, snart kanske Elton också börjar råma till morgonkaffet.

 

bra bok små barn

 

Djurböcker med en twist är dock roligast och de här av Hanna Albrektson är riktigt fina.

 

tips på böcker bebis

 

Lagom detaljrika och finurliga för att ett litet barn ska tycka om dem och tillräckligt faktabaserade för att de förhoppningsvis ska kunna uppskattas länge.

 

 

Nu tycker jag visserligen att en bra bok alltid är en bra investering men vi lånar faktiskt mycket på biblioteket pga bibblan äger ju. Älskar bloggen och allt jag får uppleva via den men skulle verkligen kunna ge upp allt det här för en trygg tjänst på ett bibliotek, så mycket trivs jag i den miljön.

I övrigt har Elton fått mycket böcker i present och det är så fint när andra får välja sina favoriter till ens barn tycker jag. Ifall ni följer mig på Instagram såg ni kanske på Stories för någon vecka sedan när Elton öppnade ett paket från Bonniers bokklubbar. De skickade nämligen hem sin bookbox till oss och snart tror jag att han är tillräckligt gammal för att vi ska börja läsa de böckerna. Ska visa mer av dem en annan gång för nu får vi nog nöja oss för idag.

 

Har du några barnboksfavoriter som passar mellan 0 – 1 år? Tipsa gärna!

 

Spara

22 kommentarer Lägg till din
 1. Vi läser mest De små barnens bok, som i alla fall alla i Stockholm får av biblioteket till sin nyfödda bebis. Det är en antologi, och populärast för min son är sidorna om Max, utdrag ur Vad säger klockorna av Anna Höglund och Anna-Clara Tidholms illustrationer. Andra sidor struntar han fullkomligt i! Så nu vet vi vilka böcker vi ska köpa eller låna framöver, och vilka som antagligen inte skulle gå hem hos honom. Själv tycker jag att Vi på bondgården (fransk författare) är superfin!

  1. Supersmart ju! Vi har också fått den och har dessutom en hem samlingsvolym med alla Max-böcker men de går bara inte hem här :(

  1. Ska kika på dem nästa gång vi är på biblioteket. Har fått för mig att Elton är lite väl liten för dem än så länge men kanske funkar de redan nu :)

 2. Finaste pekisen är Siri Ahmed Backström ”jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är”. Så fin! /bibliotekarien

 3. Tove Janssons ”Hur gick det sen?” och ”Vem ska trösta knyttet?” är favoriter hos oss! Så fina och texten rimmar finurligt. Jag tröttnar inte på dem själv heller.

 4. Här var charlotte ramel och lotta olssons böcker väldigt populära vid den tiden. Alla kläder på, liten liten snälling och trycka knappen. Hela familjen kan dem utantill och det händer fortfarande att hjärtegrynet (nu 4 år) spontanreciterar ur dem.
  Vid 1 år seglade Bus och Frö på varsin ö upp som nu favorit och låg på topplistan i över 2 år!
  Har ni läst AnnaClara Tidholms knacka på, ut och gå, varför då och hitta på? Dem läser vi hela tiden för vår 5 månaders nu. Har alla i flera ex pga så sönderlästa men de nya utgåvorna är i kartong. Så bra!

 5. Älskar också bibliotek. Så skön stämning och känsla där!

  När det gäller barnböcker är allt av Stina Wirsén favoriter. Både jag, min man och två-åringen älskar dem! Mycket känslor och tankar på ett lättillgängligt sätt och underbara illustrationer. Och lite normutmanande. Borde funka för en ettåring om han är läsvan 😊

  Kram

  1. Vad roligt! Jag har med flit väntat lite med dem men tiden går hur rasande fort så vi kanske ska låna hem dem vid nästa besök :)

 6. Åh va mysigt med barnböcker! Var tvungen att kommentera nu för första gången trots att jag läst bloggen i snart ett år 😊 vi har en kille på 4 månader, ska börja läsa för honom snart med. Vi fick alla mina gamla barnböcker som mina föräldrar sparat, där var en helt underbar som heter ”Kriktor” av Tomi Ungerer. Superunderfundig och dessutom översatt till svenska av Astrid Lindgren, bara en sån sak! Vår lilla pojke fattar nog inte mycket av den än men jag ser fram emot att läsa den för min skull haha!

  1. Vad roligt! Ja, den verkar vara för öre äldre barn men jag ska skriva upp den. på listan över framtida önskeböcker :) tack!

 7. Här handlar det mest om hur böckerna smakar 😋 men det kommer nog. Jag nattar genom sång eller som nu de senaste dagarna, vaggning i famnen och så får hon sova där medan jag kollar på Netflix… Tänder på gång tror jag. Vi har iaf fått en hel del böcker, både nya och ärvda 😊 tror vi kommer hitta på en del sagor själva också med tanke på hur många låtar vi hittar på 😆

 8. Babblarna och ”Ellen och Olle”-böckerna är populära här med! Både sång varianterna och Ellen och Olle leker. Sen är böcker som går att känna på och som har ljud väldigt roligt, t ex ”Mina små djur”, Rabén och Sjögren. Serien heter klappa och lyssna

 9. Här hemma gillas Knacka På av Anna-Clara Tidholm! 😊 Och Max-böckerna till min glädje (minnen liksom). Dock är det allra bäst med hårda böcker än så länge, min 9-månaders vill helst slita sönder alla sidor 😄

 10. Jag fullkomligt älskar att köpa böcker till min fadderdotter, mina systersöner och alla vänners barn! Faktum är att jag är så besatt av att ge alla fina ungar de bästa läsupplevelserna att jag gör virtuella samlingar av böcker jag vill köpa till barnen som de kan läsa först om flera år…

  Det som jag gett väldigt ofta till de minsta barnen är Stina Wirséns böcker. De är fantastiskt breda och genusneutrala och härliga! Sen är ju Max-böckerna roliga. Maria Nilsson Thore har en del böcker för de minsta också som jag tror gått hem rätt bra.

 11. Åh, barnböcker alltså! Så mysig grej att läsa för de små ^^
  Jag har själv inga barn, men minns att jag som liten tyckte mycket om ”Knacka på”, ”Lilla spöket Laban” och böckerna om Alfons Åberg. Några av dem kanske passar bättre till lite större barn, men kan ju vara bra att samla på sig tips redan nu :)

  Tack för en personlig och inspirerande blogg, är så glad att jag halkade in här för ett år sedan!
  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *