ÅRETS BOK 2017

Inlägget presenteras i samarbete med mitt ambassadörsskap för Årets Bok.

 

årets bok 2017

 

Om jag var du så hade jag direkt scrollat förbi ett inlägg med den här rubriken. Ja, jag vet att jag är lite tråkig på det sättet men min hjärna tänker automatiskt ”det är reklam”, ”hen försöker sälja något” eller (och det här är det allra värsta) ”inlägget är fullt med information som min hjärna inte orkar ta in”.  Jag inser nu att jag säkert går miste om viktiga kampanjer, fina tankar och andra roliga grejer som händer genom att tänka på det sättet så okej, jag ska skärpa mig. Men vad säger du, ska vi återgå till det som mitt inlägg faktiskt skulle handla om?

Jo, som jag tidigare nämnt så är jag en av ambassadörerna för Årets Bok 2017 och i slutet på februari var jag uppe i Stockholm för att lära mig mer om arbetet kring priset. Låt mig få berätta lite snabbt om det så att du förstår hur viktigt det här priset ändå är. För visst känns det väl rätt rimligt att vi idag, 2017,  släpper tankarna på att det finns ”finlitteratur” och ”skräplitteratur” och att det enbart är den första sortens böcker som ska premieras. Det är dags att vi belönar och prisar de som faktiskt berör oavsett vilken bana de gjort in i författarskapet. Oavsett vem de skriver för eller vad de berättar. Det är dags att vi, som är folket, får chansen att berätta för de här personerna hur mycket deras texter verkligen betyder.

 

årets bok

 

Visste du…

.. att juryn består av 7 redaktörer (samtliga är kvinnor – just sayin’) som tillsammans ska nominera 12 böcker?

… att både svensk och utländsk litteratur tävlar på lika premisser?

… att alla författare/förlag inom den skönlitterära genren är potentiella kandidater?

… att det verkligen är folkets pris och att det är vi som avgör vem som vinner?

… att du kan rösta en gång per dag så fort de nominerade böckerna tillkännages?

… att både författaren och förlaget som gett ut den vinnande boken får den här fenomenala statyetten?

… att det förra året blev Martina Haag som kammade hem den (och prispengarna) för sin bok Det är något som inte stämmer?

 

 

årets bok bonnier

 

Jag blev så pepp av att få träffa samtliga jurymedlemmar och höra hur de tillsammans kommer fram till de 12 nominerade böckerna. De berättade att perioden de jobbar med priset sträcker sig från bokmässan (som är prisets partner) fram tills röstningen öppnar i slutet på april. I början väljer de ut 10 böcker var och med tanke på att de alla läser enormt mycket i sina yrken är jag säker på att varje person vet vad de snackar om och är beredda att strida för sina favoriter. Att koka ner 70 böcker till 12 stycken blir därför säkerligen rätt svettigt. Kriterierna för att de ska bli nominerade är att de har utgivits på svenska från maj 2016 och att de faller inom ramen för skönlitteratur. Därför är även böcker som återfinns på unga vuxna-sektionen kandidater vilket inte är en dag för tidigt!

När juryn sen väljer ut de nominerade böckerna funderar de kring kriterier som språk, hur väl berättad historien är, hur bred läsekretsen är samt att den såklart är utgiven på svenska. 

 

atilio årets bok

 

Den 25:e april tillkännages de nominerade böckerna och då lägger jag upp ett inlägg med dem här på bloggen. Sen hjälps vi åt att rösta på våra favoriter, okej? Om inte annat så borde du ju spana in listan för att få riktigt många grymma boktips!

 

På återseende.

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *